Υποχρεωτική από 29/7 χρήση της μάσκας σε καταστήματα και υπηρεσίες - Free Sunday
Υποχρεωτική από 29/7 χρήση της μάσκας σε καταστήματα και υπηρεσίες

Υποχρεωτική από 29/7 χρήση της μάσκας σε καταστήματα και υπηρεσίες

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας από αύριο, Τετάρτη 29 Ιουλίου, σε καταστήματα λιανικής & υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία κ.α.), κομμωτήρια & κέντρα αισθητικής, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Ο κ,.Χαρδαλιάς τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ΜΜΜ και σε ταξί για επιβάτες και οδηγούς καθώς και σε σούπερ μάρκετ όπως επίσης και για εργαζόμενους στα καταστήματα εστίασης. Όπως τόνισε είναι σημαντικό να τηρούνται πιστά οι κανόνες υγιεινής και να αποφεύγονται συναθροίσεις. Παράλληλα ανέφερε ότι σε 171.138 ανέρχονται οι έλεγχοι που έχουν διεξαχθεί συνολικά, ανά πύλη εισόδου, στη χώρα από την 1η Ιουλίου έως τις 26 Ιουλίου ενώ αυτήν τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα COVID-19 ανέρχονται σε 429.

Στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους, εκτός από τα σούπερ μάρκετ όπου ήδη εφαρμόζεται, είχε προσανατολιστεί κυβέρνηση και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων μετά την επιβεβαίωση της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου.

Στους χώρους αυτούς αναμένεται να συμπεριληφθούν τα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα, οι εκκλησίες, που ιδίως τον Αύγουστο θα βρίσκονται στο προσκήνιο λόγω των θρησκευτικών εκδηλώσεων, κυρίως τον Δεκαπεντάυγουστο, όπως προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας ο οποίος χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε ότι "τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται τα εμπορικά καταστήματα, ακόμα και οι εκκλησίες "όπου βλέπουμε και εκεί να υπάρχει συγχρωτισμός" όπως σημείωσε.

«Αυτές οι εκδηλώσεις, που κακώς γίνονται, είναι αρνητικό παράδειγμα. Αυτά πρέπει να απαγορευθούν και να ελεγχθούν, ούτε πανηγύρια, ούτε αθλητικοί αγώνες, ούτε beach party στην παραλία. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος πιο αποτελεσματικός στη δημόσια υγεία” υποστήριξε ο Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος 

«Μάσκες φορούν ελάχιστοι και πολλοί τις φορούν λάθος η φορούν λάθος τύπο. Σωστές μάσκες όλοι μέσα κι έξω σε πολυσύχναστα μέρη. Οι αποστάσεις έχουν καταργηθεί. Αλήθεια γιατί δεν κλείνουν για ένα καλοκαίρι τα beach bars που είναι Τρυβλία επώασης και υπερμεταδοσης του ιού; Τόσο σημαντικά συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία; Όπως πάμε σε 3-4 βδομάδες θα καταγράφουμε εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά, φέρνοντας το 2ο κύμα τον Αύγουστο, όπως το φοβόμασταν πριν ένα μήνα. Ο κίνδυνος να διαγράψουμε την επιτυχή αντιμετώπιση του 1ου κύματος ορατός πλέον!», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοιό, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, χρησιμοποιεί μάσκα σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του.Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Πέτσας, το διάστημα από τις 24 Ιουλίου μέχρι τις 26 Ιουλίου, διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 2.816 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 198 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 220 πρόστιμα ύψους 86.050 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 90 ημερών συνολικά.Χθες, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 35 νέα περιστατικά κορονοϊού, εννέα από τα οποία είναι "εισαγόμενα". Τέσσερα εντοπίστηκαν στους ελέγχους που διενεργούνται στις πύλες εισόδου της χώρας και πέντε ταξιδιώτες προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο σε εργαστήριο.

Τα "εισαγόμενα" ανέρχονται πλέον σε 472 και τα εγχώρια είναι 450, από τα οποία το 1/3 στην Αττική.

Από τα χθεσινά κρούσματα, τα 17 εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο για δεύτερη φορά μετά την Τριτη 21 Ιουλίου.

Στο νοσοκομείο Σωτηρία νοσηλεύονται τις τελευταίες δέκα ημέρες 12 με 15 ασθενείς στις απλές κλινικές Covid-19 ενώ τρεις ασθενείς ειναι διασωληνωμένοι, στον Ευαγγελισμό νοσηλεύονται 6, στο Θριάσιο 12 και ένα παιδί νοσηλεύεται στο Αγία Σοφία.