Σχέδια και προετοιμασίες για το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα δημοτικά - Free Sunday
Σχέδια και προετοιμασίες για το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα δημοτικά

Σχέδια και προετοιμασίες για το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα δημοτικά

Σχέδιο συνέχισης της εκπαίδευσης στα δημοτικά σχολεία σε δύο επίπεδα εφόσον υπάρξει εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για τη διακοπή λειτουργίας τους έχει καταρτίσει το Υπουργείο Παιδείας καθώς ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεν αποκλείει πλέον το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα Δημοτικά σχολεία αν τις επόμενες μέρες δεν μειωθούν τα κρούσματα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχετική εισήγηση καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία κάτω από το 1% των σχολικών μονάδων (Νηπιαγωγεία –Δημοτικά) είναι σε πλήρης αναστολή ποσοστό 0,9365%, ενώ τα σχολικά Τμήματα με μερική αναστολή ανέρχονται σε ποσοστό 0,6682%

Τα δυο επίπεδα είναι:

  • Εκπαιδευτική τηλεόραση.

Έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα που γίνανε εκ του μηδενός, χτίστηκε μια βιβλιοθήκη πάνω στην εθελοντική προσφορά καθηγητών η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΡΤ για την προβολή εκπαιδευτικών επεισοδίων

  • Τηλεκπαίδευση

Ήδη όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια είναι στην τηλεκπαίδευση χωρίς προβλήματα αν και, όπως είπε η Υπουργός, «αρρυθμίες θα υπάρχουν και είμαστε εδώ για να τις επιλύουμε».

Η κυρία Κεραμέως υπολόγισε ότι η συμμετοχή φτάνει τα 3,2 εκατ. μαθητές συνδεδεμένους και πάνω από 9 εκατ. λεπτά μαθημάτων.

Το υπουργείο Παιδείας έχει προμηθευθεί για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας 91.613 tablet και laptop, συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 24 εκατ. Ευρώ.

Συγκεκριμένα έχουν εξασφαλιστεί 65.965 φορητές συσκευές αξίας άνω των 20 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και 25.648 φορητές συσκευές αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ μέσω δωρεών.

 

Πρόκειται για εξοπλισμό, που έχει ήδη παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθεί σε σχολικές μονάδες, αποτελεί περιουσία των σχολείων και θα διατίθεται σε μαθητές ή/και εκπαιδευτικούς για προσωρινή χρήση, προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και για να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων.

 

Όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός πάνω από 40.000 έχουν ήδη διατεθεί και θα ζητήσει να επιταχυνθεί ο προγραμματισμός σύμφωνα με τον οποίο ο στόχος είναι να διανεμηθούν οι 90.000 συσκευές μέχρι τον Φεβρουάριο.

 

Στη διάθεση θα δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη οικογενειών βάσει κοινωνικών και άλλων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ιδίως το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων/ κηδεμόνων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας, ή ύπαρξη ειδικών δυσκολιών μάθησης.Για την κατανομή των συσκευών στις σχολικές μονάδες λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια, ξεκινώντας από περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δυσπρόσιτες, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης κ.ά., καθώς και η βαθμίδα εκπαίδευσης.

Ο ακριβής αριθμός των συσκευών ανά σχολείο καθορίζεται με βάση το μαθητικό δυναμικό και τον υφιστάμενο εξοπλισμό των σχολικών μονάδων. Το Υπουργείο έχει μεριμνήσει ώστε όλα τα σχολεία της χώρας να λάβουν φορητές συσκευές.

Σε ότι αφορά την καταγγελία της αντιπολίτευσης ότι δεν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα που εμφανίστηκε στην πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης, η Υπουργός ανέφερε πως αυτό το σύστημα είχε δοκιμαστεί σε πανελλαδική εμβέλεια την άνοιξη κατά την διάρκεια του lockdown και πως δεν υπάρχει καλύτερο κρας τεστ από αυτό και είχε ήδη λειτουργήσει.

Παράλληλα έθεσε την σύμβαση με την εταιρία CISCO που έχει αναλάβει την πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης στη διάθεση των κομμάτων, εκπρόσωπος των οποίων μπορεί να τη δει. Η υπουργός προσκάλεσε τον εκπρόσωπο κάθε κόμματος να δει. «Πρόκειται για δωρεά. Το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ξοδέψει ούτε ευρώ», διαβεβαίωσε η Υπουργός.Σχετικά με το ότι είναι ανοιχτά τα δημοτικά και ταυτόχρονα κλειστά κάποια φροντιστήρια που προσφέρουν υπηρεσίες σε παιδιά δημοτικού, η κυρία Κεραμέως διευκρινίζει πως η εισήγηση της επιτροπής ήταν να μείνουν ανοιχτές συγκεκριμένες σχολικές μονάδες (τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία κάθε βαθμίδας) για συγκεκριμένους λόγους ενώ σημείωσε πως βασική αρχή της επιτροπής είναι να μην αναμιγνύονται μεταξύ τους μαθητικές ομάδες.

 

Χθες στη βουλή, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη διενέργεια στοχευμένων τεστ σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ανοίξουν τα σχολεία μετά το lockdown στις 30 Νοεμβρίου.

«Δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε – και ίσως να μην είναι χρήσιμο αυτή τη στιγμή – για μαζικά τεστ στα σχολεία. Θα κάνουμε έξυπνα τεστ σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου για να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουμε» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.