Χριστούγεννα με αυστηρούς ελέγχους στις μετακινήσεις - Free Sunday
Χριστούγεννα με αυστηρούς ελέγχους στις μετακινήσεις

Χριστούγεννα με αυστηρούς ελέγχους στις μετακινήσεις

Με ενίσχυση των ελέγχων σε όλα τα σημεία των πόλεων έχει προετοιμαστεί η αστυνομία να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα συνωστισμού, απόψε το βράδυ για την εφαρμογή των κανόνων που αποσκοπούν στην  αποφυγή και τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού.

Η ΕΛΑΣ δεν αποκλείει μέχρι και είσοδο σε σπίτια σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες για παραβίαση του περιοριστικού μέτρου των εννέα ατόμων στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και έχει αποφασιστεί να κλείσουν σταθμοί του Μετρό, σε περιοχές της Αθήνας, (όπως το Σύνταγμα), εφόσον διαπιστωθεί τάση για μετακίνηση στις περιοχές αυτές και αφορά στις βραδινές ώρες.
Η μεγαλύτερη βαρύτητα θα δοθεί σήμερα παραμονή το βράδυ και ανήμερα των Χριστουγέννων στην τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 05.00 το πρωί.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές. 
Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ σε όλους τους παραβάτες, χωρίς διάκριση.

Εκκληση, μαζί  με τις ευχές του, προς όλους τους Έλληνες, απηύθυνε πριν από λίγο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επικεντρώνοντας στην ανάγκη να επιδείξουν όλοι υπευθυνότητα, ώστε να μην υπάρξει άλλη έξαρση της επιδημίας, που θα φέρει και νέα πιο αυστηρά μέτρα.

Κατά τα άλλα, στον σχεδιασμό προβλέπεται μπλόκα όπου θα ελέγχονται όλοι, στα διόδια, στις εισόδους- εξόδους των πόλεων, αλλά και των νομών, καθώς απαγορεύεται η μετακίνηση από τον ένα στον άλλο, στα ΚΤΕΛ και σε κόμβους των οδικών δικτύων τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο.

Επίσης οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως υπαίθριες αγορές, πλατείες, κλ.π.

Σημειώνεται ότι, για την ημέρα των Χριστουγέννων επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα αν υπάρχουν.


Η μετακίνηση γίνεται με SMS στο 13033, κωδικός 6, και μόνο μέχρι τις 22.00 το βράδυ, αυστηρά.
Επισημαίνεται ότι χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή, όπως διευκρίνισε χτες και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή εορταστική συνάθροιση, επιτρέπονται εννέα άτομα, από δύο οικογένειες.

Σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.
Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.


Αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να επέμβει η Αστυνομία για παράβαση τέτοιου είδους και την ευχή να τηρήσουν οι πολίτες τα μέτρα, ώστε να περάσουμε όλοι με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις περίεργες γιορτές.

Για την προσέλευση πιστών στους ναούς, θα επιβλέπουν να τηρηθούν οι περιορισμοί, που είναι ένα άτομο ανά πέντε τετραγωνικά μέτρα και μέχρι 25 άτομα εντός του ναού, ή μέχρι 50 στους μητροπολιτικούς ναούς και πάντα με μάσκες.
Η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6.

Αν ωστόσο διαπιστωθεί παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, οι διαταγές που έχουν οι αστυνομικοί είναι να επιβάλλουν τα πρόστιμα, που είναι 300 ευρώ για τους ευρισκόμενους στο ναό, (που διπλασιάζεται αν δεν έχουν SMS) και 1.500 για τον ιερέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω περιορισμοί ισχύουν για τα Χριστούγεννα, αλλά και για την Πρωτοχρονιά και των Φώτων, που επίσης δεν θα επιτραπεί ο Αγιασμός σε εξωτερικούς χώρους. 

Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη:
 
«Αγαπητοί συμπολίτες,

Χρόνια πολλά, χρόνια καλύτερα για όλες και όλους. 

Ο φετινός χρόνος μας αφήνει  λίγα, πολύ λίγα, καλά.

Κάναμε, όμως, ένα μεγάλο δώρο μεταξύ μας. Ζήσαμε τη σημασία της ανθρώπινης ζωής και καταλαβαίνουμε, πόσο η ζωή του ενός επηρεάζει τη ζωή του άλλου.

Γινόμαστε έτσι λιγότερο εγωιστές, πιο άνθρωποι.

Γινόμαστε πιο υπεύθυνοι, πιο άνθρωποι.

Σε μια βδομάδα το εμβόλιο θα είναι εδώ.

Η ανθρωπότητα, η τεχνολογία έκανε ένα μικρό θαύμα, παράγοντας σε 10 μήνες εμβόλια. Είναι ένα τιτάνιο έργο ο εμβολιασμός.

Για να το πετύχουμε, για να οργανωθεί σωστά, για να γίνει γρήγορα, δουλεύουμε ήδη. Από την Κυβέρνηση και τις Ένοπλες Δυνάμεις  έως τους υγειονομικούς και την αστυνομία.

Χιλιάδες άνθρωποι δεν θα κάνουν γιορτές, ούτε Πρωτοχρονιά, ούτε Φώτα, για να μπορέσουμε γρήγορα να εμβολιασθούμε.

Χιλιάδες άνθρωποι δεν θα κάνουν γιορτές γιατί φροντίζουν στα νοσοκομεία, γιατί παλεύουν στις μονάδες εντατικής, γιατί ελέγχουν στους δρόμους την ασφαλή κίνηση, αλλά και την τήρηση των μέτρων.

Και κάποιες πολύτιμες εκατοντάδες, κάποιοι ακριβοί μας συμπολίτες, θα χαθούν στις γιορτές.

Γι' αυτό η Ελλάδα φέτος παλεύει, δεν γιορτάζει. Δεν μας αρέσει, δεν το διαλέξαμε, θα το περάσουμε.

Γιορτάστε με μέτρο, με ανθρωπιά, με ευθύνη.

Για δυο ξενύχτια, για λίγη ανεμελιά μην βάλετε σε κίνδυνο ζωές.

Γιορτές με πολυκοσμία τα Χριστούγεννα θα φέρουν σε 15 μέρες νέο κύμα πανδημίας, θα γεμίσουν πάλι τις εντατικές. Θα φέρουν παράταση των περιοριστικών μέτρων που μας κρατούν αιχμάλωτους.

Και με γεμάτες εντατικές, με νέα έξαρση, εμβολιασμός σωστός δεν μπορεί να γίνει!

Σε κάθε σκέψη για ξεφάντωμα, κάντε μια σκέψη αντίθετη: για κάποιον που χάθηκε, για κάποιον που παλεύει στην εντατική και υποφέρει.

Εφαρμόστε τα μέτρα με απόφαση, με θάρρος,

Φέτος γιορτάζουμε με αγώνα!

Είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή μιας κοινής μάχης.

Γυρίστε σπίτι πριν βραδιάσει, μείνετε σπίτι, το βράδυ μην κυκλοφορείτε!

Σκεφτείτε σαν πολίτες, γιορτάστε σαν άνθρωποι!

Κι αν σας καλέσουν σε γιορτή που δεν πρέπει, να τους εγκαλέσετε!

Να τους θυμίσετε ότι ο καθένας προστατεύει, δεν μολύνει τον άλλο!

Ότι δεν είναι ανέμελο παιχνίδι η παραβίαση των μέτρων,  είναι στίγμα στην ψυχή και παρανομία στον συνάνθρωπο.

Είμαι ο Υπουργός Προστασίας του Κάθε Πολίτη, σας απευθύνομαι σαν συμπολίτης.

Σας στέλνω ολόθερμες ευχές .

Εμείς όλοι δουλεύουμε γιατί έτσι πρέπει, εσείς γιορτάστε με σύνεση γιατί έτσι πρέπει.  Ώστε να κάνουμε τις  άσχημες μέρες να μείνουν πίσω μας.

Καλές γιορτές».