Μέχρι τα Φωτα τα μέτρα σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Κοζάνη, Εορδαία και Βόιο - Free Sunday
Μέχρι τα Φωτα τα μέτρα σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Κοζάνη, Εορδαία και Βόιο

Μέχρι τα Φωτα τα μέτρα σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Κοζάνη, Εορδαία και Βόιο

Μέχρι την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί, ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα στους Δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας της Δυτικής Αττικής και Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης ενώ από σήμερα ήρθησαν τα μέτρα στους Δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας, Σερβίων και Βελβεντού καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν υποχωρήσει

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στις περιοχές Ασπροπύργου και Ελευσίνας παραμένει υψηλός αν δεν δείχνει αύξηση όπως την προηγούμενη εβδομάδα αλλά οριακή υποχώρηση.

Την ημέρα έναρξης των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στις 17 Δεκεμβρίου στο Δήμο Ασπροπύργου υπήρχαν 166 ενεργά κρούσματα, στο Δήμο Ελευσίνας 165 ενεργά κρούσματα, ενώ σήμερα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παραμένει υψηλός μιας και βρίσκονται στα 95 και 53 αντίστοιχα ενώ το Rt στην ευρύτερη περιοχή παραμένει κοντά στο 1.

Ο Δήμος Κοζάνης έχει αυτή τη στιγμή 96 ενεργά κρούσματα όταν είχε 152 πριν μια εβδομάδα περίπου, ο Δήμος Εορδαίας έχει 73 ενεργά κρούσματα από 115 που είχε στις 23 Δεκεμβρίου, και ο Δήμος Βοΐου 34 από 35 κρούσματα στις 23 Δεκεμβρίου.

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Τετάρτη στις 6 το πρωί και για δέκα μέρες στο χωριό Κέλλη του Δήμου Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην περιοχή.

Συγκεκριμένα μετά από εισήγηση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας αποφασίστηκαν ομόφωνα από την Επιτροπή τα εξής μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων του χωριού, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας
  • Απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός του χωριού από τις 6 το απόγευμα έως τις 05:00 το πρωί της επομένης
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, click away κλπ).

Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η λειτουργία του testing.gov.gr όπου οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να υποβληθούν σε δωρεάν τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο.

Μέσα σε μία εβδομάδα υποβλήθηκαν συνολικά 25.786 αιτήματα - σε μεγάλη πλειοψηφία από τις μεγάλες πόλεις και Περιφερειακές Ενότητες της χώρας - και έχουν προγραμματιστεί ήδη 13.215 ραντεβού.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι ξεκίνησαν τη Δευτέρα με 5.300 ελέγχους, από τους οποίους 2.336 πραγματοποιήθηκαν στους 98 στρατιωτικούς σχηματισμούς/ μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα κέντρα ελέγχου σε όλη την επικράτεια είναι 386, τα οποία περιλαμβάνουν πέρα των στρατιωτικών υγειονομικών σχηματισμών και μονάδων, σημεία εξέτασης σε Κέντρα Υγείας, καθώς και εξετάσεις από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Σε ημερήσια βάση υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται καθημερινά 10.000 δωρεάν δειγματοληψίες.