Πλήρης αναγνώριση για πτυχία Νομικής από γαλλικά πανεπιστήμια - Free Sunday
Πλήρης αναγνώριση για πτυχία Νομικής από γαλλικά πανεπιστήμια

Πλήρης αναγνώριση για πτυχία Νομικής από γαλλικά πανεπιστήμια

Το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) πρόσφατα κοινοποίησε σε πτυχιούχο γαλλικού πανεπιστημίου ο οποίος είχε πραγματοποιήσει τις σπουδές του στη Νομική σε ελληνικό κολέγιο απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας, σύμφωνα με την οποία «αναγνωρίζουμε[ει] στον Μ.Π. την επαγγελματική ισοδυναμία του τίτλου Maitrise Droit, Economie, Gestion, Mention Droit, Spécialité Droit Des Affaires του ιδρύματος τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης της Γαλλίας Université Paris 13 με τους απονεμόμενους τίτλους των Τμημάτων Νομικής των Ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στο πλαίσιο του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος, με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ισχύουσας στην Ελλάδα νομοθεσίας».

Πλήρης επαγγελματική ισοδυναμία

Με απλά λόγια, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου Νομικής κράτους-μέλους της Ε.Ε. από το ΣΑΕΠ προσδίδει στον κάτοχό του το σύνολο των επαγγελματικών δικαιωμάτων που έχουν οι κάτοχοι πτυχίων ελληνικών Νομικών, δηλαδή θα μπορεί να εγγραφεί στα μητρώα ασκουμένων των δικηγορικών συλλόγων, να γίνει δικηγόρος, δικαστής, συμβολαιογράφος, να σταδιοδρομήσει στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός επιπέδου Π.Ε. (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης), να διοριστεί ως καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κ.ά.

Παράλληλα, γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγινε δεκτή από το υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρει ότι «ο μεταπτυχιακός ή διδακτορικός τίτλος σπουδών για τον οποίο προσκομίζεται βεβαίωση επαγγελματικής ισοδυναμίας από το ΣΑΕΠ, όχι όμως και βεβαίωση ισοτιμίας από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., μπορεί να ληφθεί υπόψη και να αξιολογηθεί για τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου, κατά τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 4 του ν. 4024/2011». Υπενθυμίζεται ότι για την κάλυψη θέσεων, κλάδων ή ειδικοτήτων των αντίστοιχων κατηγοριών εκπαίδευσης (του Δημοσίου) γίνονται δεκτοί και κάτοχοι απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ανώτατης ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το ΣΑΕΠ του άρθρου 55 του π.δ. 38/2010, όπως επίσης και κάτοχοι απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης από το ΣΑΕΠ.

Χωρίς γραπτή εξέταση

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η αναγνώριση των τίτλων σπουδών του Μ.Π. έγινε από το ΣΑΕΠ χωρίς να υποβληθεί σε γραπτή δοκιμασία. Το γεγονός αυτό, δηλαδή το γεγονός ότι το ΣΑΕΠ δεν χρέωσε στον Μ.Π., κάτοχο τετραετούς εθνικού γαλλικού πτυχίου Νομικής, μαθήματα Ελληνικού Δικαίου, σημαίνει ότι επικύρωσε, ως ενιαία αρμόδια εθνική αρχή επιφορτισμένη να εφαρμόζει το πρωτογενές και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ε.Ε., με τον πλέον επίσημο τρόπο την πλήρη συνάφεια των δύο δικαίων. Στην ουσία, από δω και πέρα, οποιοσδήποτε κάτοχος πτυχίου Νομικής πανεπιστημίου κράτους-μέλους της Ε.Ε., εν προκειμένω της Γαλλίας, υποβάλλει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στο ΣΑΕΠ και ζητά την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας του τίτλου τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης που κατέχει με αυτόν που απονέμεται στο πλαίσιο του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος (Ελληνικής Νομικής).

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣΑΕΠ, ο γενικός διευθυντής του Γαλλικού Κολεγίου IdEF, δρ. Στυλιανός Αμαργιανάκης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση, που αφορά αποκλειστικά και μόνο πτυχιούχους Νομικής του Δημόσιου Γαλλικού Πανεπιστημίου Paris 13 - Sorbonne Paris Cité με φοίτηση στο Κολέγιο IdEF και δεν μπορεί να γίνει επίκλησή της από πτυχιούχους Νομικής άλλων πανεπιστημίων της Ε.Ε., επισήμανε και την αναγνώριση από το ελληνικό Δημόσιο των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων που εδράζονται πάνω σε πτυχία του Paris 13 - IdEF και κάλεσε όλους τους πτυχιούχους του Paris 13 - IdEF που δεν υπέβαλαν αίτηση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας του πτυχίου τους ή του μεταπτυχιακού τους στο ΣΑΕΠ να το δρομολογήσουν.