Η μάχη της παιδείας - Free Sunday
Η μάχη της παιδείας

Η μάχη της παιδείας

Για την ακρίβεια, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι κατηγορούν τόσο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όσο και την Επιτροπή Διαλόγου για επικοινωνιακά τεχνάσματα και για ιδεοληπτικές προσεγγίσεις στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης.

ΠΑΣΟΚ: «Μέσο διαφυγής»

Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα χρησιμοποίησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη για να σχολιάσει το περιεχόμενο του πορίσματος της Επιτροπής Διαλόγου, επιρρίπτοντας σχεδόν το σύνολο της κριτικής της στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. Στην ανακοίνωσή του το κόμμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «σε μια δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση, με τις δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια, ο κ. Φίλης χρησιμοποιεί την παιδεία ως μέσο διαφυγής από τη σκληρή πραγματικότητα. Αφού ευτέλισε την όποια διαδικασία διαλόγου, μη συγκροτώντας τα θεσμικά προβλεπόμενα όργανα αλλά λειτουργώντας στο πλαίσιο των επιτροπών που ο ίδιος διόρισε, μας βομβαρδίζει καθημερινά με επικοινωνιακές εξαγγελίες άνευ ουσίας και παιδαγωγικής επεξεργασίας. Μοναδικός του στόχος είναι να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, όπως έκανε και το εξάμηνο Φεβρουαρίου-Αυγούστου του 2015 (σ.σ.: διάστημα κατά το οποίο ο κ. Φίλης ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ). Η παιδεία είναι για τον κ. Φίλη και την κυβέρνησή του πρόσφορο έδαφος για κομματική γυμναστική και επικοινωνιακή τακτική. Είναι ένα μεγάλο πρωτοσέλιδο εφημερίδας για τη δημιουργία εντυπώσεων και την αλλαγή της ατζέντας».
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη υποστήριξε ότι «αφού εμμονικά ξήλωσε οτιδήποτε μεταρρυθμιστικό και συναινετικό θεσπίστηκε τα προηγούμενα χρόνια, τώρα ο κ. Φίλης επανέρχεται με μια σωρεία καταργήσεων και μειώσεων: Καταργεί το ολοήμερο σχολείο, καταργεί τις βαθμολογίες, καταργεί εξετάσεις, μειώνει τις ώρες μαθημάτων, μειώνει τον αριθμό των καθηγητών, μειώνει το διδακτικό έτος, μειώνει τη διδακτέα ύλη. Απορίας άξιο είναι αν όλα αυτά υιοθετούν κάποια παιδαγωγική πρακτική ή υπηρετούν τη λογική της ήσσονος προσπάθειας, την οποία φαίνεται ότι ασπάζεται προσωπικά ο κ. Φίλης», καλώντας τον υπουργό Παιδείας «να σταματήσει τα “πρωτοσέλιδα παιδείας” και να εγγυηθεί, επιτέλους, μια σοβαρή διαδικασία διαλόγου, επεξεργασίας και υιοθέτησης καλών πρακτικών μέσω των θεσμικών οργάνων διαλόγου. Η παιδεία δεν είναι μέσο για τη στρατηγική της συγκυρίας. Είναι υπόθεση όλων μας, για το μέλλον της χώρας και των παιδιών».

Το Ποτάμι: «Ιδεοληψία»

Από την άλλη πλευρά, το Ποτάμι αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στο πόρισμα του προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Γαβρόγλου, σημειώνοντας ότι το κείμενο «δεν ήταν το αποτέλεσμα ενός διαλόγου στην επιτροπή αλλά κάποιες ακοστολόγητες, γενικόλογες προτάσεις, με αρκετές εκ των οποίων είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις έρχονται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας κ. Φίλη. Το πόρισμα του κ. Γαβρόγλου θέτει τον χρονικό ορίζοντα των διαφόρων προτάσεων, αλλά χωρίς τις λεπτομέρειες εφαρμογής και δίχως έστω και μια εκτίμηση του κόστους τους». Το Ποτάμι υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο ότι το κείμενο διαπνέεται από μια αποστροφή απέναντι σε οτιδήποτε ιδιωτικό, κυρίως απέναντι στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης. Η ιδεοληψία αυτή πρέπει κάποια στιγμή να εκλείψει, καθότι η δημόσια και η ιδιωτική εκπαίδευση είναι δύο συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά πεδία. Αν τα δημόσια σχολεία ήταν σε καλύτερη κατάσταση (που αυτό είναι το έργο της πολιτείας), η φροντιστηριακή εκπαίδευση θα ήταν σίγουρα πιο περιορισμένη» και τόνισε ότι στο πόρισμα «χρησιμοποιείται ο όρος “παραπαιδεία” για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και κυρίως μέσης εκπαίδευσης. Ο όρος αυτός είναι κατά τη γνώμη μας δόκιμος μόνο για παράνομες δραστηριότητες, όπως τα παράνομα ιδιαίτερα μαθήματα από καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Για τα νόμιμα φροντιστήρια ο σωστός όρος θα ήταν “φροντιστηριακή εκπαίδευση” και όχι “παραπαιδεία”. Δεν υπάρχει στο πόρισμα οποιαδήποτε αναφορά στα Πρότυπα Σχολεία. Δεν υπάρχει στο πόρισμα οποιαδήποτε αναφορά στους Σχολικούς Συμβούλους. Δεν υπάρχει στο πόρισμα αναφορά για την εκπαίδευση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως οι Ρομά, ούτε στην εκπαίδευση προσφύγων. Δεν υπάρχει στο πόρισμα πρόβλεψη για τη διαμόρφωση και ενίσχυση της εκπαίδευσης χαρισματικών παιδιών», ενώ κατέθεσε και έξι συμπληρωματικές προτάσεις επί του πορίσματος.

Φίλης: «Στοχοποίηση»

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση, ο υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστοχώρο ThePressProject.gr, εκτίμησε ότι στοχοποιούνται από τις δεξιές και συντηρητικές δυνάμεις όσοι προωθούν μια μεταρρύθμιση που έρχεται σε αντίθεση με τα συντηρητικά στερεότυπα. Αναφερόμενος σε ειδικότερα ζητήματα που έχουν ανακύψει από το πόρισμα, αλλά και από προθέσεις του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «θέλουμε ένα σχολείο που δεν θα έχει πελάτες μαθητές, όπου οι καθηγητές θα ζουν σε κλίμα ελευθερίας», υπογραμμίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί νέα δημοκρατική ταυτότητα για όλη την κοινωνία. Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν θέλουμε το σχολείο στο περιθώριο, ούτε το σχολείο-εξεταστικό κέντρο», εξηγώντας ότι, στο πλαίσιο αυτό, μειώνεται η ύλη από το 2017, αλλάζουν βιβλία και προωθείται περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών. Όσον αφορά το ζήτημα της διδασκαλίας των Αρχαίων, ο υπουργός Παιδείας εκτίμησε ότι δεν είναι δυνατόν να ξεκινά η διδασκαλία τους από το πρωτότυπο στην Α΄ Γυμνασίου, καλώντας όσους διαφωνούν να ακούσουν τι γλώσσα μιλούν τα παιδιά και να αναρωτηθούν πώς θα βοηθηθούν οι μαθητές να μάθουν καλά τα ελληνικά, αλλά και εκτιμώντας ότι «όσα παιδιά μπουν στο λύκειο θα μπορούν να μπουν στη διαδικασία να μάθουν και τα Αρχαία. Σχετικά με την επιλογή του ολοήμερου σχολείου ενιαίου τύπου, με εξάωρη λειτουργία, υποστήριξε ότι το επτάωρο είναι παιδαγωγικά εξοντωτικό και εξήγησε ότι το ολοήμερο έχει φτιαχτεί για να εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα τα παιδιά εργαζομένων, ανέργων και μονογονεϊκές οικογένειες, αν και υπογράμμισε ότι επιδίωξη της πολιτείας είναι να μην αποκλειστεί κανένα παιδί που πληροί τα κριτήρια.