Η «Αριάδνη» ήρθε μεν, καθυστερημένα δε - Free Sunday
Η «Αριάδνη» ήρθε μεν, καθυστερημένα δε

Η «Αριάδνη» ήρθε μεν, καθυστερημένα δε

Ήδη πριν από την έλευση του νέου χρόνου οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν για ακραία καιρικά φαινόμενα με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες από την παραμονή των Θεοφανείων. Συγκεκριμένα, το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα ερχόταν από τη Σκανδιναβία αναμενόταν να ντύσει στα λευκά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για θερμοκρασίες που θα έφταναν στη Βόρεια Ελλάδα τους -20 βαθμούς Κελσίου στα ορεινά και τους -10 στα πεδινά. Ωστόσο, η ημέρα των Φώτων δεν επιβεβαίωσε τις προβλέψεις και αυτό γιατί σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το χαμηλό βαρομετρικό που προκάλεσε το φαινόμενο «Αριάδνη» διασπάστηκε κατά την πορεία του προς την Ελλάδα και έπληξε με μειωμένη ένταση τη χώρα.

Η προγνωστική αποτυχία έφερε ακυρώσεις στις κρατήσεις

Ο μεγάλος χαμένος από τις προβλέψεις για το τριήμερο των Θεοφανείων ήταν σίγουρα ο κλάδος των ξενοδόχων, αφού οι κρατήσεις μειώθηκαν αισθητά. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Βόρεια Ελλάδα η πληρότητα κυμάνθηκε στο 50%-60%, ενώ στον νομό Μαγνησίας οι ακυρώσεις άγγιξαν το 50%. Ξενοδόχοι με τους οποίους επικοινώνησε η FS εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, αφού είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο τριήμερο των Θεοφανείων – καθώς οι μέρες των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς λόγω Σαββατοκύριακου δεν βοήθησαν. Και μπορεί τελικά εκείνο το τριήμερο να χιόνισε σε ορισμένες περιοχές επιβεβαιώνοντας εν μέρει τις προβλέψεις, προβλήματα όμως δεν δημιουργήθηκαν. Ωστόσο, η «τρομοκρατία» από μερίδα των ΜΜΕ περί πρωτοφανούς κακοκαιρίας είχε ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Μάλιστα αρκετοί επιχειρηματίες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους και για μερίδα μετεωρολόγων οι προβλέψεις των οποίων παρουσίασαν αστοχίες. Κατά των μετεωρολόγων όμως έβαλαν και αρκετοί πολίτες, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι πήγε λάθος

«Στην Αττική η “Αριάδνη” έδειξε το καλό της πρόσωπο. Παρόλο που χιόνισε μέχρι τις παραλιακές περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής, δεν χιόνισε καθόλου εντός του Λεκανοπεδίου» ανέφεραν σε ανάρτησή τους στο διαδίκτυο οι μετεωρολόγοι του Αστεροσκοπείου. Όπως τόνισαν, «στην περιοχή αυτή υπήρξε, δυστυχώς, αστοχία των προγνωστικών στοιχείων, γεγονός που ενίοτε συμβαίνει και είναι αναπόφευκτο. Κατανοούμε ότι η αστοχία μιας πρόγνωσης σε μια περιοχή με μεγάλη πληθυσμιακή συγκέντρωση έχει μεγάλο αντίκτυπο. Η αστοχία αυτή καταδεικνύει όμως τα όρια των σημερινών δυνατοτήτων της πρόγνωσης καιρού. Από την άλλη, για μια τέτοιου επιπέδου κακοκαιρία είναι προτιμότερο το λάθος να είναι προς το δυσμενέστερο, καθώς η προετοιμασία είναι καλύτερη από την υποτίμηση του πιθανού κινδύνου». Παράλληλα, οι μετεωρολόγοι έδωσαν διευκρινίσεις για το όνομα «Αριάδνη» που έδωσαν στο κύμα κακοκαιρίας. Όπως είπαν, από τη φετινή χρονιά θα δίνουν ονόματα σε διαταραχές οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν καιρικά φαινόμενα με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. «Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι γίνεται πιο αποδοτική η μετάδοση της πληροφορίας στους πολίτες, ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους».

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία

Απίστευτη ταλαιπωρία υπέστησαν την περασμένη Τετάρτη εκατοντάδες επιβάτες του ΟΣΕ λόγω του ψύχους αλλά και της ελλιπούς συντήρησης του δικτύου. Συγκεκριμένα, αμαξοστοιχία με 300 επιβάτες ακινητοποιήθηκε στις Θέρμες, κοντά στον Δομοκό, όταν η μηχανή υπέστη βραχυκύκλωμα. Μετά από πολλές ώρες το τρένο συνέχισε το ταξίδι του, αναγκάζοντας όμως, λόγω της αργής κίνησής του, ένα ακόμη τρένο να διακόψει την πορεία του προς Θεσσαλονίκη προς αποφυγή σύγκρουσης. Στη Λάρισα παρέμεινε ακινητοποιημένο για περισσότερες από έξι ώρες Intercity με 300 επιβάτες που εκτελούσε δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα. Μάλιστα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων και των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί στη σιδηροδρομική υποδομή στο τμήμα μεταξύ Λαμίας και Θεσσαλονίκης, μείωσε τα δρομολόγια των τρένων στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα, καθώς και τα δρομολόγια των συρμών του προαστιακού σιδηροδρόμου στο τμήμα Θεσσαλονίκη - Λάρισα - Θεσσαλονίκη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τόνιζε ότι κάνει μόνο χρήση της σιδηροδρομικής υποδομής, ενώ η εύρυθμη λειτουργία της υποδομής είναι αρμοδιότητα και ευθύνη άλλου φορέα. Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας σε αρκετές περιοχές της χώρας. Στις Σποράδες, σε Αλόννησο και Σκόπελο, το χιόνι ανάμεσα στους οικισμούς έφτανε τα δύο μέτρα και οι δήμοι είχαν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς παρέμεναν χωρίς ρεύμα και νερό. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν το νότιο τμήμα της Σκοπέλου και το βορειοανατολικό τμήμα της Αλοννήσου. Στη Λάρισα ο δήμος χαρακτήρισε «ιστορικό» τον χιονιά, καθώς το χιόνι ξεπερνούσε σε ορισμένα σημεία τους 30 πόντους. Συνολικά, 30 εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου αλλά και του στρατού επιχειρούσαν μέσα στην πόλη για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Στη Λαμία ακόμα και μέσα στην πόλη η κυκλοφορία διεξαγόταν με αλυσίδες, ενώ σε κλοιό χιονιού παρέμεναν και οι κάτοικοι της Κύμης Ευβοίας. Στη Μυτιλήνη κατέρρευσε η στέγη του θεάτρου του ιστορικού Αναγνωστηρίου Αγιάσου από το βάρος του χιονιού. Τα σχολεία σε αρκετές περιοχές παρέμειναν κλειστά, με τους μαθητές να είναι ίσως οι κερδισμένοι από το κύμα κακοκαιρίας, καθώς για πολλούς οι διακοπές των Χριστουγέννων διήρκεσαν τρεις εβδομάδες.

Κύμα ψύχους με νεκρούς στην Ευρώπη

Το κύμα ψύχους από τη Σκανδιναβία που πλήττει εδώ και μέρες το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης έχει προκαλέσει τον θάνατο ανθρώπων στην Κεντρική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στην Ιταλία. Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 65. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι στην Πολωνία, ενώ στη Βουλγαρία, όπου το θερμόμετρο έφτασε τους -18 βαθμούς Κελσίου, οι νεκροί έφτασαν τους επτά. Μεταξύ αυτών, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που υπέστη δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα που εισέπνευσε από μια ελαττωματική ξυλόσομπα. Μάλιστα στη Σόφια η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πέτκοβα.