Συζητούν αλλά δεν συμφωνούν - Free Sunday
Συζητούν αλλά δεν συμφωνούν

Συζητούν αλλά δεν συμφωνούν

Μετά την ανάπαυλα του Σαββατοκύριακού, όλες οι πλευρές επανέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένει γραπτώς τις προτάσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για τα κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Στη δεύτερη βδομάδα της Διάσκεψης στόχος είναι να προκύψει μια συνολική πρόταση για την λύση του Κυπριακού. Αν αυτό δεν σύμβει, στοχός είναι μια στρατηγική συμφωνία που θα περιλαμβάνει όλα τα κεφάλαια, ενώ σε επόμενο στάδιο θα ρυθμιστούν οι τελευταίες εκκρεμότητες.
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι μέσα σε τέσσερις ώρες μπορεί να είναι στο Κράν Μοντάνα, εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία.
Το πρόγραμμα των συνομιλιών
Η πρώτη συνάντηση στις 10-11 πμ (11-12 ώρα Ελλάδος) είναι στο τραπέζι 1 για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων και στις 11πμ-12 μμ (12-1 μμ ώρα Ελλάδος) για τα θέματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού.
Στο τραπέζι 1 συζητούν οι δύο κοινότητες στην παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων και της ΕΕ υπό το καθεστώς παρατηρητή το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων και στο τραπέζι 2 εκπροσωπούνται μόνο οι δύο κοινότητες που συζητούν τα άλλα θέματα.
Στο τραπέζι 1 οι θέσεις θα κατατεθούν γραπτώς ενώ στο τραπέζι 2 δεν αποκλείεται να δοθούν γραπτώς.