«Κάτι βρωμάει» με το τουρκικό πλοίο - Free Sunday
«Κάτι βρωμάει» με το τουρκικό πλοίο

«Κάτι βρωμάει» με το τουρκικό πλοίο

Ακόμα και τα τουρκικά ΜΜΕ αρχίζουν να παίρνουν αποστάσεις από την επίσημη θέση της Άγκυρας σχετικά με το τουρκικό φορτηγό πλοίο, το οποίο δέχθηκε πυρά, στα ανοιχτά της Ρόδου, από την Ελληνική Ακτοφυλακή, καθώς σταδιακά διαπιστώνουν «σκοτεινές» σχέσεις του πλοιοκτήτη με το καθεστώς Ερντογάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Cumhuriyet, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Κάτι βρωμάει στην κρίση με την Ελλάδα για το πλοίο», το επίμαχο πλοίο «ACT» ανήκει σε συγγενή στελέχους του AKP, του κυβερνώντος κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει ότι ανήκει στον Γιουσούφ Ντουντάρ, συγγενή του στελέχους του AKP Αμπντουραχίμ Ντουνταρ. Μάλιστα, σημειώνει ότι τόσο το ίδιο πλοίο όσο και άλλα που ανήκουν στην ίδια εταιρεία έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα από την τουρκική ακτοφυλακή.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, το 2013, σε έρευνα στο πλοίο «Zeynep Dundar» της ίδιας εταιρείας στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας είχαν εντοπιστεί 3.400 σφαίρες. Το πλοίο πήγαινε από την Ουκρανία στην Υεμένη και είχε δηλώσει ως φορτίο εργαλεία κουζίνας.

Η εταιρεία όμως έχει εμπλακεί και σε υπόθεση διακίνησης ανθρώπων. Το 2014 το φορτηγό πλοίο Baris, που ανήκει στην ίδια εταιρεία, έπαθε βλάβη ανοιχτά της Κρήτης και έπλεε ακυβέρνητο. Τελικά ρυμουλκήθηκε στην Ιεράπετρα και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 595 Σύριους πρόσφυγες και η υπόθεση εκδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.