Με κάλυψη από Γαλλία και ΗΠΑ ξεκινά η αναζήτηση πετρελαίου στην ΑΟΖ της Κύπρου - Free Sunday
Με κάλυψη από Γαλλία και ΗΠΑ ξεκινά η αναζήτηση πετρελαίου στην ΑΟΖ της Κύπρου

Με κάλυψη από Γαλλία και ΗΠΑ ξεκινά η αναζήτηση πετρελαίου στην ΑΟΖ της Κύπρου

Στο σημείο της γεώτρησης στο οικόπεδο 11 της Κύπρου «χωρίς κανένα πρόβλημα», βρίσκεται ήδη το γεωτρύπανο West Capella της γαλλικής TOTAL, σύμφωνα με πηγές απο την κυπριακή κυβέρνηση, οι οποίες επεσήμαναν ότι έφτασε στην περιοχή δύο ώρες πριν την καθορισμένη ώρα άφιξης.

Την ιδια ώρα δύο φρεγάτες του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, που λαμβάνουν μέρος στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, βρίσκονται στο λιμάνι της Λάρνακας και τις πρωινές ώρες πλεουν προς το σημείο της γεώτρησης.

Την ίδια στιγμή η Ουάσιγκτον προειδοποίησε τόσο την Τουρκία να μην δημιουργήσει εντάσεις προκειμένου να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Κύπρου στην εκμετάλλευση των πόρων όσο και τη Λευκωσία να μην εξαιρέσει τους Τουρκοκύπριους από τα οφέλη από τους πόρους, όπως προκύπτει από δήλωση εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στην ιστοσελίδα www.mignatiou.com

«Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Μέχρι της στιγμής η Τουρκία δεν παρενόχλησε το το γεωτρύπανο West Capella.

Χθες η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε εκδώσει NAVTEX (οδηγίες προς ναυτιλομένους), με την οποία ανακοίνωσε ότι έχει κηρύξει ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης του “West Capella” στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η κυπριακή NAVTEX αναφέρει ότι η είσοδος σε αυτή τη ζώνη απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο.

Η γεώτρηση θα ξεκινήσει με διάμετρο 32 ιντσών και θα καταλήξει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν ανακαλύψει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει τις έρευνες την 1η Σεπτεμβρίου στην περίπτωση που ανακαλύψει «ξηρό πηγάδι». Όμως θα συνεχίσει τις έρευνες μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου ακόμα και αν δεν βρει κοίτασμα.