Στην Κύπρο η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας ενώ το West Cappella προχωρά τη γεώτρηση - Free Sunday
Στην Κύπρο η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας ενώ το West Cappella προχωρά τη γεώτρηση

Στην Κύπρο η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας ενώ το West Cappella προχωρά τη γεώτρηση

Η Κύπρος παραμένει σταθερός σύμμαχος της Γαλλίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ανέφερε κατά την έναρξη της κατ΄ιδίαν συνάντησης με τον Υπουργό Άμυνας, Χριστόφορο Φωκαΐδη, η Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε, με τον Χριστόφορο Φωκαΐδη να δηλώνει ότι μεταξύ άλλων συζήτησαν για τη γεώτρηση της ΤOTAL μακριά όμως, από ρητορικές έντασης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, βρίσκεται στην Κύπρο προκειμένου να επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες που έχουν καταπλεύσει στην Κύπρο, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής τους στον Λίβανο.

Νωρίτερα η Γαλλική Πρεσβεία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:

«Συνάντηση της Florence Parly με τον Χριστόφορο Φωκαΐδη (Λάρνακα, 17 Ιουλίου 2017)

Η Γαλλίδα Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων έχει σήμερα συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της στη Λάρνακα επ’ευκαιρία της επίσκεψής της στη Φρεγάτα Languedoc, η οποία διασχίζει την Ανατολική Μεσόγειο.

Η επίσκεψη αυτή καθώς και ο ενδιάμεσος σταθμός στην Κύπρο, αποτελούν την πρώτη επίσκεψη της Υπουργού σε περιοχή του εξωτερικού όπου επιχειρούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για περιοχή ιδιαιτέρως σημαντική στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και οι επιχειρήσεις γίνονται στο πλαίσιο διεθνούς συνασπισμού στη Συρία και στο Ιράκ. Στη συνέχεια η Υπουργός θα μεταβεί στην Ιορδανία.

Η συνάντηση με τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας πραγματοποιείται στο Κέντρο Ζήνων, ένα νέο κέντρο διαχείρισης κρίσεων, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2017 από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τη συνάντηση αυτή, οι δύο Υπουργοί έχουν την ευκαιρία να αναφερθούν στις διμερείς σχέσεις άμυνας μεταξύ της Γαλλίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, με κοινή θέληση για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ως συνέχεια της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για Συνεργασία σε θέματα Άμυνας που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2017.

Η προώθηση της ευρωπαϊκής άμυνας, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή της Συρίας και του Ιράκ, καθώς και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των θεμάτων προς συζήτηση.»

Προχωρά η γεώτρηση

Οι εργασίες του γεωτρύπανου West Capella στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του οικοπέδου 11 προχωρούν κανονικά, βάσει του προγράμματος της κοινοπραξίας ΤΟΤΑΛ – ΕΝΙ.  «Δεν θα μπω στη συζήτηση…βάσει προγράμματος» επεσήμανε ο Υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.Το τουρκικό σεισμικό πλοίο Μπαρμπαρός πλέει, τις τελευταίες ώρες ανοικτά της Πάφου.

Πηγή: sigmalive.com