Ο Τραμπ προκαλεί απογοήτευση στη Μόσχα και δυσαρέσκεια στην Ευρ. Ένωση - Free Sunday
Ο Τραμπ προκαλεί απογοήτευση στη Μόσχα και δυσαρέσκεια στην Ευρ. Ένωση

Ο Τραμπ προκαλεί απογοήτευση στη Μόσχα και δυσαρέσκεια στην Ευρ. Ένωση

Απογοήτευση προκάλεσε στη Μόσχα, η απόφαση του προέδρου Τραμπ να επικυρώσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Σε ανάρτηση του στο facebook, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεβ, χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Τραμο ανίκανη και ταπεινωμένη από το κογκρέσο, προαναγγέλλει εμπορικό πόλεμο και προεξοφλεί επιδείνωση των διμερών σχέσεων.

«Η υπογραφή του Αμερικανού προέδρου προκαλεί πολλές συνέπειες. Αρχικά τελειώνουν οι ελπίδες βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρώνν. Δεύτερον, πρόκειται για κήρυξη εμπορικού πολέμου. Και τρίτον η κυβέρνηση Τραμπ αποδείχτηκε ανίκανη σε ταπεινωτικό βαθμό απέναντι στο Κογκρέσο».

 Σε δική του ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατήγγειλε την πολιτική Τραμπ ως «επικίνδυνη» και «κοντόφθαλμη» και «εχθρικές ενέργειες», στις οποίες η Μόσχα θα απαντήσει:

 «Πρόκειται για μια κοντόφθαλμη πολιτική γραμμή και επιπλέον επικίνδυνη που θέτει τον κίνδυνο της υπονόμευσης της σταθερότητας (στην κόσμο) για την οποία η Μόσχα και η Ουάσιγκτον είναι κυρίως υπεύθυνες»

 Οι κυρώσεις προκάλεσαν δυσαρέσκεια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν τις έχει αποτιμήσει πλήρως ακόμη, όπως προκύπτει από τη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να υπερασπιστούμε τα οικονομικά μας συμφέροντα έναντι των ΗΠΑ και θα το κάνουμε», δήλωσε, ο πρόεδρος της Επιτροπής σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό ενώ προσέθεσε ότι ο συντονισμός με τις ΗΠΑ είναι κρίσιμος για να διασφαλιστεί ότι οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν ενάντια στην Ρωσία για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην ουκρανική κρίση, είναι αποτελεσματικές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τελικώς τη νομοθετική πράξη με την οποία επιβάλλονται στη Ρωσία νέες κυρώσεις για την φερόμενη ως επέμβασή της στην προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες και για την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Το νομοθέτημα είχε εγκριθεί με τεράστια πλειοψηφία τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και από τη Γερουσία, γεγονός που θα ανάγκαζε τον κ. Τραμπ, σε περίπτωση που ασκούσε βέτο, να υποστεί μία πολιτική ήττα, αφού σε νέα ψηφοφορία το νομοσχέδιο θα λάμβανε πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων και στα δύο σώματα, υποχρεώνοντάς τον τελικά να το υπογράψει.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, λίγες ώρες νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι ούτε ο Ντ. Τραμπ ούτε ο ίδιος είναι ιδιαίτερα ευτυχείς για τα συγκεκριμένα μέτρα, θεωρώντας ότι θα δυσχεράνουν τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον στη διεθνή κονίστρα.

Ωστόσο, δεδομένης της μεγάλης πλειοψηφίας με την οποία υιοθετήθηκαν τα μέτρα, ο υπουργός είχε εκτιμήσει ότι ο πρόεδρος θα τα κύρωνε, όπως και συνέβη.