Η Μαδρίτη υπενθυμίζει στον Πουτζδεμόν το τέλος του προηγούμενου προέδρου του Καταλανικού Κράτους - Free Sunday
Η Μαδρίτη υπενθυμίζει στον Πουτζδεμόν το τέλος του προηγούμενου προέδρου του Καταλανικού Κράτους

Η Μαδρίτη υπενθυμίζει στον Πουτζδεμόν το τέλος του προηγούμενου προέδρου του Καταλανικού Κράτους

«Θα κάνουμε αυτό που σχεδιάσαμε και αυτό που προβλέπει ο νόμος. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει» δήλωσε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη, o πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, λίγες ώρες πριν την ομιλία του στο καταλανικό κοινοβούλιο, στην οποία προβλέπεται ότι θα κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, παρά τις διεθνείς και εσωτερικές αντιδράσεις που συναντά και τις επιφυλάξεις πολιτικών του συμμάχων, όπως η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου που εμφανίζονται διαλλακτικοί:

«Στο σημερινό πλαίσιο, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της πρώτης Οκτωβρίου δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως αιτία κήρυξης ανεξαρτησίας. Αποτελούν, όμως, ευκαιρία για άνοιγμα διαλόγου με διεθνή διαιτησία», δήλωσε η κυρία Κολάου.

Την πρόταση απέρριψε το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα κάνοντας λόγο για εσωτερικό θέμα της Ισπανίας και απευθύνοντας μία προειδοποίηση προς τον Πουτζδεμόν, η οποία θα μπορούσε να εκληφθεί και ως απειλή.

«Δεν έχουμε να κάνουμε καμία παραχώρηση, συζήτηση ή διαπραγμάτευση. Η ιστορία δεν πρέπει να επαναληφθεί και πιστεύουμε ότι τίποτα δε θα κηρυχθεί. Γιατί διαφορετικά, αυτός που θα το κηρύξει θα έχει το ίδιο τέλος με αυτόν έκανε το ίδιο πριν από 83 χρόνια.» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος διευκρίνισε ότι αναφερόταν στην τύχη του Λουίς Κομπανίς, ο οποίος, ως πρόεδρος της Καταλονίας, την 6η Οκτωβρίου 1934 είχε ανακηρύξει το «Καταλανικό Κράτος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Ισπανίας».

Ο Κομπανίς συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 30 ετών αλλά λίγους μήνες αργότερα τον Φεβρουάριο του 1936 μετά τη νίκη του Λαϊκού Μετώπου απελευθερώθηκε και ανέλαβε εκ νέου καθήκοντα προέδρου της Καταλονίας έως τα τέλη του εμφυλίου, το 1939.

Μετά τη νίκη του Φράνκο, κατέφυγε στη Γαλλία για να συλληφθεί από τη Γκεστάπο το 1940. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Βαρκελώνη, όπου τον σκότωσαν στρατιώτες του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.
Όταν ο Κασάντο ρωτήθηκε αν αναφερόταν στη σύλληψη και την εκτέλεση του Λουίς Κομπάνις, απάντησε χαμογελώντας:

«Αυτό που τους φαίνεται ως μια επική ημερομηνία, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, είχε μια απάντηση και εγώ δεν είμαι ιστορικός ούτε μελλοντολόγος, πήρα το θάρρος να κάνω μια αναφορά στην επέτειο της 6ης Οκτωβρίου την οποία αναφέρουν πολλοί και είχαν σκεφθεί να συμπέσει με τη δική τους ανακήρυξη».