Ο Τραμπ στην ακτίνα βολής του Κιμ - Free Sunday
Ο Τραμπ στην ακτίνα βολής του Κιμ
Η άφιξη του Αμερικανού προέδρου και της συζύγου του

Ο Τραμπ στην ακτίνα βολής του Κιμ

Στη Νότια Κορέα, δεύτερο σταθμό της πρώτης του περιοδείας στην Ασία, έφθασε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στον πρώτο σταθμό του, στο Τόκιο, επανέλαβε ότι η εποχή της «στρατηγικής υπομονής» της Ουάσινγκτον έναντι της Πιονγκγιάνγκ, δηλαδή η άποψη Ομπάμα για την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας, έχει παρέλθει.

Ο κ.Τραμπ συζήτησε στο Τόκιο, την προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και βαλλιστικούς πυραύλους μετά και από την πυρηνική δοκιμή του Σεπτέμβριου, την έκτη και πιο ισχυρή μέχρι σήμερα καθώς και τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, ορισμένοι από τους οποίους θα μπορούσαν δυνητικά να πλήξουν την αμερικανική επικράτεια.

«Οι παράνομες δοκιμές πυρηνικών όπλων και οι σκανδαλώδεις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων αποτελούν μια απειλή για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ο οποίος από την πλευρά του επιβεβαίωσε την ανεπιφύλακτη υποστήριξή του στην αμερικανική προσέγγιση—με βάση την οποία, σημειωτέον, «όλα» τα ενδεχόμενα είναι «πάνω στο τραπέζι», περιλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι προσωπικές σχέσεις του προέδρου Τραμπ και του κεντροαριστερού προέδρου της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, δεν είναι πολυ θερμές, καθώς ο Μουν θα προτιμούσε τον διάλογο.
Σε μια ανάρτησή του στο Twitter στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ είχε μεμφθεί την πολιτική «κατευνασμού» του Μουν, που χαρακτήρισε καταδικασμένη σε αποτυχία.
Το σχόλιο αυτό προκάλεσε δυσαρέσκεια στη Σεούλ, καθώς ο Τραμπ παρομοίασε τον Μουν με τον Νέβιλ Τσάμπερλεν, τον αρχιτέκτονα της βρετανικής πολιτικής έναντι του Αδόλφου Χίτλερ στα τέλη της δεκαετίας του 1930.

Ο Μουν Τζε-ιν έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σε καμιά στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Βόρειας Κορέας χωρίς τη συναίνεση της Σεούλ —η νοτιοκορεάτικη πρωτεύουσα βρίσκεται άλλωστε εντός του δραστικού βεληνεκούς του βορειοκορεάτικου πυροβολικού.

Ο πληθυσμός της Νότιας Κορέας είναι μοιρασμένος έναντι του Τραμπ, που αποτελεί αντικείμενο εκδηλώσεων συμπάθειας αλλά και διαδηλώσεων από το Σαββατοκύριακο στη Σεούλ.

Στην άλλη πλευρά της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, μερικά χιλιόμετρα από τη Σεούλ, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον Τραμπ με εχθρικό τόνο. Η εφημερίδα Rodong Sinmun, το όργανο του μοναδικού κόμματος της χώρας, «καλωσόρισε» τον πρόεδρο των ΗΠΑ με την έκφραση «ο τρελόγερος του Λευκού Οίκου».

Ο αμερικανός πρόεδρος προγραμματιζόταν αρχικά να επιθεωρήσει τους αμερικανούς στρατιώτες στο στρατόπεδο Χάμφρεϊς, 90 χλμ. νότια της Σεούλ, το αρχηγείο των 28.500 ανδρών των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι ανεπτυγμένοι στη Νότια Κορέα.

Κατόπιν θα έχει μια συνάντηση με τον Μουν στον Κυανό Οίκο, τη νοτιοκορεάτικη προεδρία, πριν από ένα επίσημο δείπνο.

Την Τετάρτη θα μιλήσει στους νοτιοκορεάτες κοινοβουλευτικούς, αλλά θα αποφύγει να επισκεφθεί την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, κάτι μέχρι τώρα περίπου υποχρεωτικό για τους προέδρους των ΗΠΑ.
Μετά την επίσκεψη του Ρόναλντ Ρίγκαν στη Νότια Κορέα το 1983, μόνο ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους δεν είχε πάει εκεί.