Τραμπ για τις εκκαθαρίσεις στη Σαουδική Αραβία: Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον Βασιλιά Σαλμάν - Free Sunday
Τραμπ για τις εκκαθαρίσεις στη Σαουδική Αραβία: Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον Βασιλιά Σαλμάν

Τραμπ για τις εκκαθαρίσεις στη Σαουδική Αραβία: Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον Βασιλιά Σαλμάν

Την στήριξη του, στις εκκαθαρίσεις κατά της διαφθοράς που εξαπέλυσε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν, εξέφρασε μέσω twitter, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ, δήλωσε ότι έχει «μεγάλη εμπιστοσύνη στον Βασιλιά Σαλμάν και τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας», μετά τις μαζικές συλλήψεις στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Τραμπ τόνισε ότι ο Σαουδάραβας βασιλιάς και ο πρίγκιπας διάδοχος «ξέρουν ακριβώς τι κάνουν» και πρόσθεσε: «Κάποιοι από αυτούς που μεταχειρίζονται σκληρά "άρμεγαν" τη χώρα τους για χρόνια!».

 

 


Μετά την αιφνιδιαστική συγκρότηση νέας επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς με επικεφαλής τον πρίγκιπα διάδοχος Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν, πρίγκιπες, μεταξύ αυτών ο πασίγνωστος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Αλ Ουαλίντ Μπεν Ταλάλ, υπουργοί και επιχειρηματίες συνελήφθησαν το Σάββατο σε αιφνιδιαστική επιχείρηση,

«Όλοι οι ύποπτοι θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δικαιώματά τους και οι δίκες θα γίνουν με διαφάνεια», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας Σεΐχ Σαούντ Αλ Μοτζέμπ. «Έχουν ήδη συλλεχθεί σημαντικές αποδείξεις και έγιναν λεπτομερείς ανακρίσεις», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Αλ Μοτζέμπ, που μετέχει και ο ίδιος στην επιτροπή, οι αρχές έπρεπε να δράσουν «διακριτικά» ώστε «κανείς να μην γλιτώσει από τη Δικαιοσύνη».

Το σαουδαραβικό κανάλι Al Arabiya μετέδωσε ότι έχουν συλληφθεί 11 πρίγκιπες, τέσσερις υπουργοί και δεκάδες πρώην υπουργοί. Η επιτροπή διεξάγει έρευνες για πολλές υποθέσεις, κάποιες από τις οποίες δεν είναι πρόσφατες. Μία αφορά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το 2009 την Τζέντα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κατάλογο με τα ονόματα 14 υψηλόβαθμων αξιωματούχων που έχουν συλληφθεί ή απολυθεί. Μεταξύ αυτών είναι και ο πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Ο υπουργός Πληροφοριών της Σ. Αραβίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των υπόπτων και όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους που προήλθαν από πράξεις διαφθοράς θα αποδοθούν στο κράτος.

Εκτός από τις συλλήψεις, απολύθηκαν αιφνιδιαστικά ο αρχηγός της πανίσχυρης Εθνοφρουράς, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού και ο υπουργός Οικονομίας.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, 32 ετών, προσπαθεί να ενισχύσει τις εξουσίες του και να προωθήσει πρωτοφανείς οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στο υπερσυντηρητικό βασίλειο.

Το πρώτο ταξίδι που έκανε ο Τραμπ στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του στις 20 Μαϊου 2017, είχε προορισμό τη Σαουδική Αραβία, όπου ο βασιλιάς Σαλμάν του επιφύλαξε εξαιρετικά θερμή υποδοχή.

 

Η σχέση ανάμεσα στην Ουάσνγκτον και το Ριάντ είχε δοκιμαστεί επί των ημερών του Ομπάμα, καθώς οι Σαουδάραβες είχαν θεωρήσει ότι η διαπραγμάτευση που οδήγησε στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραμέρισε τη συμμαχία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP