Τα ίχνη που άφησε ο αιμοσταγής δολοφόνος - Free Sunday
Τα ίχνη που άφησε ο αιμοσταγής δολοφόνος
Ο Τσαρλς Μάνσον κατά τη σύλληψή του

Τα ίχνη που άφησε ο αιμοσταγής δολοφόνος

Ήταν ο διαβόητος ενορχηστρωτής των πιο ειδεχθών εγκλημάτων στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’60. Ηθικός αυτουργός σε τουλάχιστον εννέα δολοφονίες, σκότωνε από άποψη, έβαζε κι άλλους ανθρώπους να σκοτώνουν στο όνομά του. Υποδυόταν τον θεό και τον διάβολο μαζί και πριν από μερικές ημέρες, σε ηλικία 83 ετών, συνάντησε τον «δημιουργό» του. Ο θάνατος του Τσαρλς Μάνσον επήλθε από φυσικά αίτια και οι οικογένειες των θυμάτων του μάλλον δεν δικαιώθηκαν ποτέ.

Ο Μάνσον γεννήθηκε το 1934 από μια ανύπαντρη 16χρονη μητέρα. Εκείνη ήταν αλκοολική και προτιμούσε να κλέβει για να κερδίζει τα προς το ζην. Ο Μάνσον ως μωρό και νήπιο μεγάλωνε πότε με τη μητέρα του, όταν εκείνη δεν ήταν στη φυλακή, πότε με θείους του και πότε σε κάποιο ίδρυμα. Δεν απέκτησε ποτέ συναισθηματική ωριμότητα και κοινωνικές δεξιότητες, ενώ αδυνατούσε να συνδεθεί φιλικά με οποιονδήποτε άνθρωπο. Μεγαλώνοντας, η παρεκκλίνουσα συμπεριφορά του έγινε περισσότερο αισθητή και τον οδήγησε ουκ ολίγες φορές σε φυλακές ανηλίκων. Κλοπές και ξυλοδαρμοί ήταν τα βασικά εγκλήματα που τον βάρυναν. Σε ηλικία 13 ετών έμεινε έγκλειστος στο σωφρονιστικό ίδρυμα ανηλίκων της Ιντιάνας και έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από άλλους συγκρατούμενους. Λίγα χρόνια αργότερα απέδρασε και συνελήφθη ξανά από το FBI. Ήταν ενήλικος όταν καταδικάστηκε για κλοπή αυτοκινήτου και φυλακίστηκε στην Ουάσινγκτον, όπου έγινε γνωστό, προς μεγάλη έκπληξη των αρχών, ότι, αν και εντελώς αγράμματος, είχε δείκτη νοημοσύνης μεγαλύτερο από τον μέσο όρο. Ο ψυχίατρος που τον εξέτασε τον χαρακτήρισε επιθετικά αντικοινωνικό και επικίνδυνο. Το 1951 μεταφέρθηκε σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα που έμοιαζε περισσότερο με σχολείο παρά με φυλακή. Εκεί, υπό την απειλή μαχαιριού, βίασε έναν ανήλικο κρατούμενο. Μέχρι τα 32 του είχε περάσει περισσότερα από τα μισά του χρόνια μπαινοβγαίνοντας σε φυλακές, είχε παντρευτεί δύο φορές και είχε χωρίσει, είχε αποκτήσει δύο παιδιά. Στις 21 Μαρτίου 1967, την ημέρα της αποφυλάκισής του, ζήτησε από τους φρουρούς να τον κρατήσουν στη φυλακή, λέγοντας πως ήταν το σπίτι του. Ο νόμος ήταν σαφής, ο Τσαρλς Μάνσον είχε σωφρονιστεί και ήταν έτοιμος να ενσωματωθεί στην κοινωνία. Αυτό που θα επακολουθούσε κανείς δεν το φανταζόταν.

2

«Οικογένεια»

Ο Μάνσον εγκαταστάθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, κοιτίδα των χίπις, ιδίως κατά το λεγόμενο «καλοκαίρι της αγάπης» τo 1967. Είχε μάθει να παίζει κιθάρα, είχε υιοθετήσει πολλές από τις αρχές της σαϊεντολογίας και συστηνόταν στους ξένους ως ένας νέος Ιησούς Χριστός, alter ego του οποίου ήταν ο Σατανάς. Η αμφιλεγόμενη και περιθωριακή προσωπικότητά του ασκούσε έλξη σε ομοίους του. Σταδιακά άρχισε να αποκτά φίλους κι έπειτα οπαδούς, οι οποίοι πίστευαν κάθε βλακεία που ξεστόμιζε και τον ακολουθούσαν άκριτα σε ό,τι έκανε. Η σεξουαλική απελευθέρωση, τα πολλά ναρκωτικά και η ασυδοσία που επικρατούσε εκείνη την εποχή μεταξύ των χίπις χάρισαν στον Μάνσον τουλάχιστον 100 ακολούθους –οι περισσότερες γυναίκες– που ήταν έτοιμοι για ό,τι κι αν τους πρόσταζε ο αρχηγός. Η σατανική αίρεση με όνομα Manson Family επιδιδόταν σε όργια, κατάχρηση ουσιών, κλοπές και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Την άνοιξη του 1968 δύο από τα κορίτσια του Μάνσον έκαναν οτοστόπ στον Ντένις Γουίλσον, ιδρυτή του συγκροτήματος Beach Boys. Εκείνος τις έβαλε στο αμάξι και έφτασε σπίτι του για να βρει τον Τσαρλς Μάνσον να τον περιμένει στην είσοδο. Τρομοκρατημένος τον ρώτησε αν θα του έκανε κακό. Ο Μάνσον του είπε «όχι», ωστόσο ο Γουίλσον μέσα στο σπίτι ανακάλυψε 12 γυναίκες να έχουν κάνει κατάληψη στο σαλόνι. Με απειλές, ο Μάνσον και το κίνημά του έγιναν κομμάτι της οικείας του Γουίλσον, ο οποίος αναγκαζόταν να ξοδεύει τεράστια χρηματικά ποσά, φοβούμενος μήπως του κάνουν κακό. Κάπως έτσι ο Μάνσον εισέβαλε στη μουσική βιομηχανία της εποχής και γνώρισε μερικούς από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους.

Ο Μάνσον άρχισε να γίνεται περισσότερο βίαιος, ισχυριζόταν ότι του μιλούσαν οι Beatles μέσα από το «White Album» και το τραγούδι «Helter Skelter», ισχυριζόταν ότι τον καλούσαν να σκοτώσει. Οι ρατσιστικές απόψεις του τον ώθησαν να θεωρεί ότι σύντομα θα γινόταν πόλεμος μεταξύ της λευκής και της μαύρης φυλής και ο ίδιος έπρεπε να κάνει κάτι προκειμένου να κρατήσει τους λευκούς κυρίαρχους. Αυτές τις αλλοπρόσαλλες απόψεις ενστερνίζονταν και οι ακόλουθοί του.

Οι πρώτοι φόνοι

Το καλοκαίρι του 1969 ο Τσαρλς Μάνσον σκότωσε τον Μπέρναρντ Κρόου, έναν μαύρο ντίλερ, και με αυτή τη δολοφονία κήρυττε τον πόλεμο στους Μαύρους Πάνθηρες. Λίγες ημέρες αργότερα τρία μέλη της «οικογένειας» μαζί με τον Μάνσον σκότωσαν τον τραγουδιστή Γκάρι Χίνμαν, ο οποίος υπέφερε για περισσότερες από 40 ώρες βασανιστήρια ώσπου να πεθάνει. Στη συνέχεια ζωγράφισαν στον τοίχο το σήμα των Μαύρων Πανθήρων με σκοπό να κατηγορηθούν μέλη του κινήματος για τον φόνο.

3

Το έγκλημα που τον έκανε διάσημο

Στις 9 Αυγούστου 1969 τέσσερα μέλη της «οικογένειας», ο Τεξ Γουάτσον, η Σούζαν Άτκινς, η Λίντα Κασάμπιαν και η Πατρίτσια Κρένγουινκελ, υπό τις διαταγές του Μάνσον, εισέβαλαν στο σπίτι του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι και της συζύγου του Σάρον Τέιτ, στη Σιέλο Ντράιβ της Καλιφόρνιας. Κατέσφαξαν με μαχαίρια και μπαλτάδες έξι άτομα, μεταξύ αυτών την πανέμορφη Σάρον Τέιτ που ήταν 9 μηνών έγκυος. Ο Πολάνσκι βρισκόταν στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους. Η νεαρή Σάρον εκλιπαρούσε να την αφήσουν να ζήσει μέχρι να γεννήσει το μωρό, προσφέρθηκε μάλιστα να είναι όμηρος για μερικές ημέρες, αφού σύντομα έφτανε η ώρα του τοκετού. Όμως η ομάδα στάθηκε ακόμα πιο βάναυση με τη μέλλουσα μητέρα και το αγέννητο μωρό της. Της κατάφεραν πολλαπλές μαχαιριές στην κοιλιά. Στον τοίχο του σπιτιού έγραψαν με αίμα τη λέξη «Pigs».

Την επομένη έξι μέλη της «οικογένειας», μαζί και ο Μάνσον, δολοφόνησαν άγρια το ζευγάρι επιχειρηματιών Λένο και Ρόουζμαρι Λαμπιάνκα. Κανένας από τους φόνους δεν είχε απώτερο κίνητρο, ήταν όλοι παρανοϊκές πράξεις μιας παρανοϊκής σέχτας. Αν και η αστυνομία άργησε τότε να κάνει τη σύνδεση μεταξύ των δολοφονιών, λίγους μήνες μετά όλα τα μέλη της «οικογένειας» που είχαν συμμετάσχει στις δολοφονίες, καθώς και ο ίδιος ο Μάνσον, συνελήφθησαν. Ο τελευταίος καταδικάστηκε σε θανατική ποινή, αλλά καθώς η τελευταία καταργήθηκε στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας, η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια.

Ο Μάνσον πέθανε στις 19 Νοεμβρίου στη φυλακή σε ηλικία 83 ετών από φυσικά αίτια. Έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους κατά συρροή δολοφόνους.