Πρωθυπουργός Σκοπίων: Ζητάμε στήριξη και βοήθεια από την Ελλάδα - Free Sunday
Πρωθυπουργός Σκοπίων: Ζητάμε στήριξη και βοήθεια από την Ελλάδα

Πρωθυπουργός Σκοπίων: Ζητάμε στήριξη και βοήθεια από την Ελλάδα

Διατεθειμένος να χτίσει μία «γέφυρα» φιλίας με την Ελλάδα, ούτως ώστε να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη και να διευκολυνθεί η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

Ο οποίος δηλώνει ευθέως ότι ζητά «στήριξη και βοήθεια από τους Έλληνες πολίτες και φυσικά μέσα από τους θεσμούς, από την ελληνική κυβέρνηση, από την αντιπολίτευση και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο». Και, αναγνωρίζοντας ότι το θέμα της ονομασίας είναι «ένα ευαίσθητο θεμα και δεν είναι καθόλου εύκολο ούτε για τους Έλληνες πολιτικούς», υπογραμμίζει τη βούλησή του, «να προσπαθήσουμε να καταλάβει ο ένας τον άλλο και να ενθαρρύνουμε την εξεύρεση λύσης, η οποία θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές». Εν κατακλείδι, προτείνει «να νοιαστούμε περισσότερο για το μέλλον μας παρά για το παρελθόν μας».

Εξάλλου, για την ΠΓΔΜ δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, διακηρύσσει επίσης ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, ενώ τονίζει ότι η μόλις έξι μηνών κυβέρνησή του καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις κυρίως στη Δικαιοσύνη, στη Δημόσια Διοίκηση και στην Εκπαίδευση, ενώ όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις προτεραιότητα δίνεται στη βελτίωση των γειτονικών σχέσεων. 

Ας χάσω και την εξουσία αν πάρουμε γενναίες αποφάσεις για το όνομα

«Δεν φοβάμαι να χάσω την εξουσία, αν αυτό είναι το τίμημα της χώρας να προβεί σε γενναίες αποφάσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεβ την Παρασκευή, αναφερόμενος στο όνομα της γειτονικής χώρας.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεβ, δήλωσε την Παρασκευή ότι και το κόμμα της αντιπολίτευσης, το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE φαίνεται ότι έχει μετριάσει την στάση του σε σχέση με τη χρόνια διαμάχη με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή σε τοπικό περιοδικό των Σκοπίων ο Ζάεβ, δήλωσε ότι βάσει των συζητήσεων στο κοινοβούλιο με τους αντιπροσώπους του κόμματος της αντιπολίτευσης, «μπορώ να πω ότι είμαστε γενικά ευχαριστημένοι με την στάση του σχετικά με την ονομασία».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σχεδιάζει να σχηματίσει μια διακομματική ομάδα διαπραγμάτευσης στο ζήτημα του ονόματος, στην οποία μάλιστα θα συμμετέχει και ο έμπειρος αξιωματούχος της αντιπολίτευσης, Vasko Naumovski.

Ακόμη κατέστησε σαφές ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τον υπουργό Εξωτερικών, Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της γειτονικής χώρας.