Σφοδρή κακοκαιρία σαρώνει την Ευρώπη - Free Sunday
Σφοδρή κακοκαιρία σαρώνει την Ευρώπη

Σφοδρή κακοκαιρία σαρώνει την Ευρώπη

 

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση, σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις, ακύρωση πτήσεων και κλείσιμο σχολείων προκάλεσαν οι σφοδρές χιονοπτώσεις που έπληξαν την Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα. Στη Γερμανία δύο άντρες έχασαν τη ζωή τους από πτώση δέντρων, ενώ στην Πορτογαλία μία γυναίκα σκοτώθηκε όταν εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων δέντρο ξεριζώθηκε και έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό της στο Μάρκους Καναβές, κοντά στο Πόρτο.

Η πρόβλεψη των μετεωρολόγων

Το σοβαρό κύμα κακοκαιρίας ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά την πρόβλεψη των μετεωρολόγων ότι η Γηραιά Ήπειρος θα ζούσε τον πιο κρύο Δεκέμβρη της τελευταίας επταετίας.
Οκτώ μετεωρολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg εξήγησαν ότι το δριμύ ψύχος οφείλεται στις χαμηλές πιέσεις στην Ισλανδία και στη ΒΔ Ρωσία, οι οποίες σπρώχνουν τους αρκτικούς ανέμους νοτιότερα. Μάλιστα, οι μετεωρολόγοι αναμένουν νέα κύματα ψύχους προς το τέλος του μήνα.

Στο έλεος της κακοκαιρίας

Ο χειμώνας έδειξε για τα καλά τα δόντια του την περασμένη εβδομάδα στην Ευρώπη, με τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία να πλήττονται περισσότερο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι έντονες χιονοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα κυρίως στις μετακινήσεις και στην ηλεκτροδότηση.
Στην Ολλανδία περισσότερες από 400 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο του Σίπχολ, ενώ στο αεροδρόμιο του Αϊντχόφεν ο διάδρομος προσγείωσης έκλεισε και πολλές πτήσεις κατευθύνθηκαν προς άλλες πόλεις. Μάλιστα, η μετεωρολογική υπηρεσία της Ολλανδίας έθεσε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, κυρίως στο κεντρικό και νότιο τμήμα.
Στη Φρανκφούρτη ακυρώθηκαν περισσότερες από 330 πτήσεις, ενώ κλειστό παρέμεινε για τέσσερις ώρες το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ λόγω του χιονιά. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα στις Βρυξέλλες. Συνολικά καθυστέρησαν 90 πτήσεις και 50 ακυρώθηκαν. Μάλιστα, η εταιρεία εκμετάλλευσης του Brussels Airport συμβούλευε τους ταξιδιώτες μέσω Twitter να μη μεταβαίνουν στο αεροδρόμιο εάν έχει ακυρωθεί η πτήση τους και να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρείες.
Εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ακυρώθηκε.
Στην Ελβετία 80 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Ζυρίχης ακυρώθηκαν εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης και των σφοδρών ανέμων, ενώ καθυστερήσεις και ακυρώσεις υπήρξαν και στα δρομολόγια των τρένων στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία.

Χωρίς ηλεκτρικό στη Γαλλία

Στη Γαλλία περίπου 120.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις περιφέρειες του Λίγηρα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Enedis. Μάλιστα, η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία ανέβασε το επίπεδο του συναγερμού στο πορτοκαλί για 32 διαμερίσματα της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων και οι περιφέρειες του Λίγηρα.
Την περασμένη Κυριακή ένα φέριμποτ το οποίο μετέφερε 300 επιβάτες εξόκειλε στο λιμάνι του Καλαί στη Βόρεια Γαλλία, χωρίς όμως να τραυματιστεί κανείς. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι με ταχύτητα 90-110 χλμ. την ώρα.

Κλειστά σχολεία στη Βρετανία

Ούτε η Βρετανία γλίτωσε από το κρύο και το χιόνι. Στο Μπέρμιγχαμ όλα τα δημοτικά σχολεία παρέμειναν κλειστά, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς να ακινητοποιούνται. Κλειστά παρέμειναν και δεκάδες σχολεία στην Κεντρική Αγγλία και στην Ουαλία. Μάλιστα, στο Σένιμπριτζ της Ουαλίας το χιόνι έφτασε τα 28 εκατοστά και στο Χάι Γουάικομπ, έξω από το Λονδίνο, τα 12.
Δεν έλειψαν τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, αλλά και στις συγκοινωνίες. Η εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Western Power Distribution υπολόγιζε ότι σε περίπου 7.000 τα νοικοκυριά είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση, ενώ οι αρχές των αεροδρομίων συνέστησαν στους ταξιδιώτες να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρείες, αφού εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στα αεροδρόμια του Χίθροου, Μπέρμιγχαμ, Στάνστεντ, Λούτον, Μάντσεστερ και Εδιμβούργου.

Σφοδροί άνεμοι σε Πορτογαλία-Ισπανία

Στην Πορτογαλία μία γυναίκα 45 ετών έχασε τη ζωή της όταν δέντρο που ξεριζώθηκε από τους ανέμους έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό της στο Μάρκους Καναβές, κοντά στο Πόρτο, ενώ άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, καθώς επέβαιναν στο όχημα που συγκρούστηκε με το αυτοκίνητο της γυναίκας. Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας είχε προειδοποιήσει για ανέμους ταχύτητας έως και 130 χλμ. την ώρα στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, εκατοντάδες δέντρα ξεριζώθηκαν εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων, ενώ οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν 37 πλημμύρες στη Βόρεια Πορτογαλία.
Η Ισπανία επλήγη από ισχυρούς ανέμους και χιονοπτώσεις, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε στις αρχές της εβδομάδας το υψηλότερο επίπεδο κινδύνου για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.