Οι σοσιαλδημοκράτες ψηφίζουν για τον συνασπισμό με Μέρκελ υπό δημοσκοπική πίεση - Free Sunday
Οι σοσιαλδημοκράτες ψηφίζουν για τον συνασπισμό με Μέρκελ υπό δημοσκοπική πίεση
Ο πρόεδρος της νεολαίας του SPD, Κέβιν Κιούνερτ

Οι σοσιαλδημοκράτες ψηφίζουν για τον συνασπισμό με Μέρκελ υπό δημοσκοπική πίεση

 

Σε βαρύ κλίμα ξεκινά σήμερα η εσωκομματική ψηφοφορία στους σοσιαλδημοκράτες του SPD, για την έγκριση της συμφωνίας με την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) για τη συγκρότηση μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία καθώς σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Insa» για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild» οι Σοσιαλδημοκράτες πέφτουν στην τρίτη θέση καθώς υστερούν μισή μονάδα (15,5 έναντι 16%) σε σχέση με το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Τα 463.723 μέλη του SPD μπορούν από σήμερα και μέχρι τις 2 Μαρτίου να στέλνουν ταχυδρομικά την ψήφο τους και το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό στις 4 Μαρτίου. Η ηγεσία του κόμματος υπό τον μεταβατικό πρόεδρο Ολαφ Σολτς και την υποψήφια πρόεδρο Αντρέα Νάλες (σ.σ. η εκλογή θα γίνει στις 22 Απριλίου) ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο εκστρατεία για να πείσουν τα μέλη να υπερψηφίσουν την συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό με την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση.

Συνολικά θα γίνουν επτά συγκεντρώσεις υπέρ του συνασπισμού σε όλη την Γερμανία ενώ οι αντίπαλοι του συνασπισμού με επικεφαλής τον πρόεδρο της νεολαίας Κέβιν Κιούνερτ διοργανώνουν ανάλογες συγκεντρώσεις κατά του συνασπισμού με την καγκελάριο Μέρκελ.

Στη δημοσκόπηση η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) λαμβάνει 32%, το Φιλελεύθερο κόμμα της Γερμανίας (FDP) 9%, η Αριστερά (Die Linke ) 11%, οι Πράσινοι (Die Gruenen) 13%.

Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των RTL/N-TV που δόθηκε στη δημοσιότητα επίσης χθες, οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στα ίδια περίπου ποσοστά αλλά εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση καθώς το AfD εμφανίζεται να υποχωρεί στο 13%.
Σε σχέση με τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου το SPD χάνει έναν στους πέντε ψηφοφόρους του, σχολίασε ο επικεφαλής του Forsa Μάνφρεντ Γκύλνερ. Από αυτούς το 34% δηλώνει ότι δεν θα προσέρχονταν στις κάλπες, το 24% θα μετακινούνταν στους Πράσινους, το 20% στα χριστιανικά κόμματα, το 11% στην Αριστερά, το 6% στο FDP ενώ το 4% θα ψήφιζε AfD.