Συμβιβασμό με τους Αλβανούς προαναγγέλλει η Σερβία - Free Sunday
Συμβιβασμό με τους Αλβανούς προαναγγέλλει η Σερβία

Συμβιβασμό με τους Αλβανούς προαναγγέλλει η Σερβία

 

Σαφή διευκρίνιση προς όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι πρέπει τα μεταξύ τους «προβλήματα να έχουν επιλυθεί πριν δοθεί ημερομηνία ένταξης», απέστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την κοινή συνέντευξη τλυπου με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξαντρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι.

«Δεν μπορούμε να προσθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση κράτη που δεν έχουν επιλύσει τις εδαφικές τους διαφορές μεταξύ τους. Οι διμερείς διαφωνίες δεν μπορούν να μεταφερθούν εντός της Ένωσης. Θα θέλαμε τέτοιου είδους προβλήματα να έχουν επιλυθεί πριν δοθεί ημερομηνία ένταξης», υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο κ.Βούτσιτς είπε ότι «είναι σημαντικό να βρεθεί ένας συμβιβασμός με τους Αλβανούς, ώστε να επιλυθεί ιστορικά το θέμα με ένα διαφορετικό τρόπο από πολέμους και συγκρούσεις. Για να υπάρξει ένας άξονας βορρά νότου στα Δυτικά Βαλκάνια που θα σημάνει φιλία ανάμεσα σε δύο από τα πιο πλούσια έθνη».

Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία το 2008, αλλά η Σερβία και πέντε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν την αναγνωρίζουν.

Σε ότι αφορά στην ένταξη, ο κ.Γιούνκερ είπε ότι η συζήτηση για ένταξη το 2025 δεν είναι υπόσχεση αλλά μία αξιόπιστη προοπτική, μία ενθάρρυνση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

H Σερβία χαιρετίζει την στρατηγική διεύρυνσης που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δίνει κίνητρο για την ταχύτερη διεκπεραίωση των μεταρρυθμίσεων, απάντησε ο κ.Βούτσιτς.