Σήμερα η σύνοδος κορυφής ΕΕ- Τουρκίας στην Βουλγαρία - Free Sunday
Σήμερα η σύνοδος κορυφής ΕΕ- Τουρκίας στην Βουλγαρία
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν εν μέσω των προέδρων της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Συμβουλίοιυ, Ντόναλντ Τουσκ, στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας

Σήμερα η σύνοδος κορυφής ΕΕ- Τουρκίας στην Βουλγαρία

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία θα κυριαρχήσουν στην σύνοδος κορυφής των δυο πλευρών που θα φιλοξενήσει σήμερα στη Βάρνα η βουλγαρική προεδρία της ΕΕ.

Η συνάντηση έρχεται αμέσως μετά την καταδίκη των τουρκικών πολιτικών στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, το οποίο η Άγκυρα χαρακτήρισε «απαράδεκτα σχόλια εναντίον της Τουρκίας που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων».

Την ΕΕ θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να τεθούν επίσης το θέμα των προσφυγικών ροών για τις οποίες ο κ.Ερντογάν έχει δηλώσει πως θα απαιτήσει την οικονομική βοήθεια των τριών δισ. ευρώ, που υποστηρίζει ότι η ΕΕ έχει υποσχεθεί αλλά δεν έχει καταβάλει.

«Οι βασικές αιτίες σύγκρουσης με την Τουρκία αυξάνονται και ελπίζουμε να έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο με τον Τούρκο πρόεδρο. Δεν κρύβουμε τα σημεία στα οποία διαφωνούμε. Παρόλα αυτά ελπίζουμε να προωθήσουμε τη συνεργασία» είπε ο κ.Γιούνκερ μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.