Την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου υπέγραψε η Βόρεια Κορέα - Free Sunday
Την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου υπέγραψε η Βόρεια Κορέα

Την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου υπέγραψε η Βόρεια Κορέα

Συμφωνία για πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου υπέγραψαν οι σήμερα οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, στην πρώτη συνάντηση τους μετά από την ανάληψη των καθηκόντων τους, την πρώτη σε επίπεδο κορυφής μετά από το 2011 κατά την πρώτη επίσκεψη βορειοκορεάτη ηγέτη, στη Νότια Κορέα, από το 1953 που τελείωσε ο πόλεμος στην χερσόνησο.

Μία θερμή χειραψία πάνω στην στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο από το 1953, είχε σηματοδότησε την έναρξη της πρώτης συνόδου κορυφής των ηγετών των δύο κορεατικών κρατών, η οποία γίνεται σε νοτιοκορεατικό έδαφος.

«Είμαι ευτυχής που σας συναντώ», είπε ο Μουν Τζε-ιν στον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος τον κάλεσε να περάσει και στη βορειοκορεατική πλευρά ενώ στο βιβλίο των επισκεπτών έγραψε «Μία νέα ιστορία ξεκινά τώρα, μία εποχή ειρήνης»

Το κλίμα στην ιστορική πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών, χαρακτηρίστηκε θερμό και εγκάρδιο.

«Είδα νωρίτερα ότι το μενού στο δείπνο που θα έχουμε είναι ένα «καυτό» θέμα. Εφερα μαζί και κρύα νουντλς από την Πιονγιάνγκ οπότε κύριε πρόεδρε θα μπορέσετε να τα δοκιμάσετε» είπε απευθυνόμενος και εν μέσω χαμόγελων στον Μουν Τζε-ιν.

Από την πλευρά του ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος τόνισε την ανάγκη ειλικρινών συνομιλιών προκειμένου να επέλθει συμφωνία.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε ειλικρινείς συνομιλίες και ότι θα καταλήξουμε σε μια τολμηρή συμφωνία ώστε να προσφέρουμε στο σύνολο του κορεατικού λαού και στον κόσμο που θέλει την ειρήνη ένα μεγάλο δώρο», είπε ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος.