O Μακρόν κηρύσσει πόλεμο στους αναρχικούς που διέλυσαν χθες το Παρίσι - Free Sunday
O Μακρόν κηρύσσει πόλεμο στους αναρχικούς που διέλυσαν χθες το Παρίσι

O Μακρόν κηρύσσει πόλεμο στους αναρχικούς που διέλυσαν χθες το Παρίσι

Την οργή του για το ότι το Παρίσι με αφορμή την πρωτομαγιάτικη διαδήλωση έγινε η βάση για καταστροφές, εξέφρασε από το Σίδνει της Αυστραλίας, όπου πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Η 1η Μαΐου είναι η ημέρα των εργαζόμενων, όχι των μπαχαλάκηδων», δήλωσε ο κ.Μακρόν, κάνοντας, όπως διευκρίνισε, εξαίρεση στην αρχή του να μην μιλά για εσωτερικά θέματα όταν είναι εκτός Γαλλίας.
Τις καταστροφές έκανε η αναρχική ομάδα «Black blocks», η οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, είχε κινητοποιήσει τουλάχιστον 1.200 άτομα που φορούσαν κουκούλες και δήλωναν αποφασισμένοι να «προσφέρουν» μια μέρα «κόλασης» στον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και «στον κόσμο του».

Ο πρόεδρος Μακρόν, o οποίος ανακοίνωσε ήδη ενίσχυση της αστυνομίας στις επόμενες διαδηλώσεις, επικρίνεται τόσο για το ότι έλλειπε απο το Παρίσι, όσο και για το ότι υποτιμήθηκε η επιχειρησιακή δυνατότητα των «Black Blocks», παρά την προειδοποίηση της εισαγγελίας.
Σύμφωνα με τον γαλλικό τύπο, οι Black Blocks έχουν γερμανικές ρίζες, φορούν πάντα μαύρα ρούχα, κασκόλ, ακόμη και γυαλιά ηλίου όπως και κράνη μοτοσικλετιστών με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η αναγνώρισή τους από τις αρχές ενώ έχουν σπρέι πιπεριού βρίσκονται σχεδόν πάντα στην τσέπη τους.

Οι «Black blocks» υφίστανται από το 1977 μετά από την ενοσχυμένη παρουσία της γερμανικής αστυνομίας σε διαδήλωση στο Brokdorf της Γερμανίας ενώ έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους σε πολλές διαδηλώσεις στο παρελθόν, ανάμεσα στις οποίες και η σύνοδος κορυφής του 2003 στη Θεσσαλονίκη.

«Έμπειροι και τέλεια οργανωμένοι, ανταλλάσσουν μέσω του Διαδικτύου οδηγίες σχετικά με τη συμπεριφορά που πρέπει να ακολουθήσουν σε περίπτωση που γίνουν αντιληπτοί από τις αρχές. Πάρτε μια μαντίλα ή πώς να κρύψετε το πρόσωπό σας και μην χρησιμοποιείτε κινητό τηλέφωνο έχοντας «επαφές». Στη διάρκεια της διαδήλωσης αλλάξτε ρούχα για να μπορέσετε να ξεφύγετε από τους αστυνομικούς», δηλώνει στη FIGARO, Γάλλος αξιωματικός της αστυνομίας υπό καθεστώς ανωνυμίας.