Οικουμενική ή εκτροχιασμός προειδοποιεί ο Ματαρέλλα την Ιταλία - Free Sunday
Οικουμενική ή εκτροχιασμός προειδοποιεί ο Ματαρέλλα την Ιταλία

Οικουμενική ή εκτροχιασμός προειδοποιεί ο Ματαρέλλα την Ιταλία

Toν σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με ορίζοντα τον Δεκέμβριο και αποστολή την ψήφιση του επόμενου προϋπολογισμού με στόχο την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία προτείνει ο Σέρτζιο Ματαρέλα, o οποίος προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

«Είναι ευθύνη των κομμάτων να αποφασίσουν, χωρίς δεσμεύσεις και στον κατάλληλο χώρο, δηλαδή στο κοινοβούλιο, μεταξύ δυο εναλλακτικών λύσεων: μια κυβέρνηση με όλες τις εξουσίες, που θα αναλάβει τα ηνία μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για τον σχηματισμό πολιτικής πλειοψηφίας και σε κάθε περίπτωση με ορίζοντα το αργότερο έως το τέλος του έτους, ή νέες εκλογές, άμεσα τον Ιούλιο ή το φθινόπωρο», τόνισε σε διάγγελμά του ο Ιταλός πρόεδρος.

Δυο μήνες μετά τις εκλογές και ύστερα από μαραθώνιο επαφών με τα κόμματα ο κ.Ματαρέλα έχει καταλήξει στην άποψη ότι ενδεχόμενη νέα προσφυγή στις κάλπες, χωρίς την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2019, ενδέχεται να οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Οι πρώτες αντιδράσεις στην πρόταση Ματαρέλα, ήταν αρνητικές, καθώς ο Λουίτζι ντι Μάιο, ηγέτης των «Πέντε Αστέρων», την απέρριψε ενώ ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Ματέο Σαλβίνι εξακολουθεί να ζητάει διερευνητική εντολή.