Οι Αμερικάνοι πιέζουν τον Ερντογάν με μοχλό τα F-35 - Free Sunday
Οι Αμερικάνοι πιέζουν τον Ερντογάν με μοχλό τα F-35

Οι Αμερικάνοι πιέζουν τον Ερντογάν με μοχλό τα F-35

Διακοπή οποιασδήποτε μεταφοράς στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία μέχρι το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών να παραδώσει έκθεση για την εκτίμηση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων στις αρμόδιες επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και της Γερουσίας, προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, που κατατέθηκε στο κογκρέσο.

Αν τελικά εφαρμοστεί η απόφαση, οι περιορισμοί θα συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων πωλήσεις αεροσκαφών F-35 Lightning II JSF και F-16 Fighting Falcon, ελικοπτέρων CH-47 Chinook, H-60 Blackhawk και πυραύλων Patriot.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται ότι θα παρουσιασθεί την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ ο προϋπολογισμός για την εθνική άμυνα υπολογίζεται ότι θα εγκριθεί μέσα στον επόμενο μήνα, χωρίς, ωστόσο, να θεωρείται απίθανη η επικύρωση του και μέσα στο Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε άλλο πρόταση που έχει κατατεθεί στην Γερουσία, το οποίο προβλέπει πάγωμα της παράδοσης των F-35, την παράδοση των οποίων συναρτά με το ζήτημα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία αλλά και την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον που κρατείται στις φυλακές της χώρας.