Η Άγκυρα «παγώνει» τη συμφωνία με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες - Free Sunday
Η Άγκυρα «παγώνει» τη συμφωνία με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες

Η Άγκυρα «παγώνει» τη συμφωνία με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες

Τη διμερή συμφωνία για τους πρόσφυγες και μετανάστες προτίθεται να «παγώσει» η Άγκυρα ως αντίποινα στην παροχή ασύλου στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν από την Τουρκία το βράδυ του αποτυχημένου πραξικοπήματος και για τους οποίους η Τουρκία δεν έπαψε να ζητά από την Ελλάδα να τους παραδώσει. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε πως η Τουρκία διακόπτει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων. 

Όταν ρωτήθηκε για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που αφέθηκαν ελεύθεροι απάντησε ««Υπάρχει μία προσφυγική συμφωνία με την ΕΕ, για την επανεισδοχή σε όσους φτάνουν στα 5 νησιά, αυτή εφαρμόζεται. Υπάρχει επίσης μία διμερής συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Τώρα αναστέλλουμε αυτή την συμφωνία. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα μετά την τελική δικαστική απόφαση», ανέφερε ο Τσαβούσογλου. 

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για πάγωμα της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν επηρεάζεται από τη δήλωση Μεβλούτ Τσαβούσογλου και υπάρχει κεφάλαιο στην κοινή δήλωση που καλύπτει το θέμα των επανεισδοχών. Το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί διεθνή σύμβαση και πρέπει επομένως η Τουρκία να ακολουθήσει την ορθή, προβλεπόμενη διπλωματική οδό για οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή».

ΝΔ: Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται

Την ανάληψη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της, ζητά η ΝΔ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου. 

Η ΝΔ κάνει λόγο για απαράδεκτη απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης η οποία όπως αναφέρει υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας. 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της επισημαίνει:

«Η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας. 

Η στάση της αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται.