Ο Τραμπ τα βρήκε όλα "φανταστικά" και υπέγραψε συμφωνία με τον Κιμ - Free Sunday
Ο Τραμπ τα βρήκε όλα "φανταστικά" και υπέγραψε συμφωνία με τον Κιμ

Ο Τραμπ τα βρήκε όλα "φανταστικά" και υπέγραψε συμφωνία με τον Κιμ

“Πραγματικά φανταστική” συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκε “φανταστική πρόοδος”, χαρακτήρισε την πρώτη στην ιστορία συνάντηση κορυφής ΗΠΑ- Βόρειας Κορέας ο πρόεδρος Τραμπ εξερχόμενος μαζί με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν, από το ξενοδοχείο Καπέλα της Σιγκαπούρης.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν ένα κείμενο, το οποίο δεν έγινε ακόμη γνωστό,.

Σύμφωνα με το BBC, τα τέσσερα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι:

  1. ΗΠΑ και ΛΔΒΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας) δεσμεύονται να βάλουν σε νέα βάση τις διμερείς τους σχέσεις σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο κρατών για ειρήνη και ευημερία.
  2.  ΗΠΑ και ΛΔΒΚ θα καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης, σταθερής ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.
  3. Επιβεβαιώνοντας τη διακήρυξη του Πανμουντζόν [αναφορά στη συνάντηση Κιμ-Μουν Τζάε Ιν στη μεθόριο των Βόρειας και Νότιας Κορέας] της 27ης Απριλίου, η ΛΔΒΚ δεσμεύεται να εργαστεί προς την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
  4. ΗΠΑ και ΛΔΒΔ δεσμεύονται για την ανάκτηση των σορών των αιχμαλώτων πολέμου και των πεσόντων περιλαμβανομένου και του άμεσου επαναπατρισμού όσων έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.

«Είχαμε μία ιστορική συνάντηση. Είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε το παρελθόν πίσω και να υπογράψουμε μία ιστορική συμφωνία», δήλωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν ο οποίος προανηγγειλε ότι «ο κόσμος θα δει την αλλαγή σύντομα» και ευχαρίστησε «τον πρόεδρο Τραμπ που βοήθησε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ευχαρίστησε τον Κιμ για την επιτυχή διάσκεψη που είχαν, δήλωσε περήφανος για ότι έγινε σήμερα και διαβεβαίωσε ότι η σχέση των ΗΠΑ με την Κορεατική χερσόνησο θα είναι πολύ διαφορετική.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Τραμπ, οι συνομιλίες ήταν «καλύτερες από ό,τι θα περίμενε ο οποιοσδήποτε».

 Η ιδιαίτερη συνομιλία των ηγετών διάρκειας διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, με μόνο τους διερμηνείς παρόντες, πριν μπουν στο χώρο άλλα μέλη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ο κ.Τραμπ ειχε δηλώσει πριν τη συνάντηση, ότι θα φανεί αν μπορεί να επιτευχθεί μία πραγματικά καλή συμφωνία και όχι όπως οι προηγούμενες που είχαν υπογράψει οι προκάτοχοι του.