Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προτείνει να μην είναι σχολική αργία η ονομαστική του εορτή - Free Sunday
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προτείνει να μην είναι σχολική αργία η ονομαστική του εορτή

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προτείνει να μην είναι σχολική αργία η ονομαστική του εορτή

Την κατάργηση πέντε θρησκευτικών αργιών έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για την εκπαιδευτική διαδικασία ζήτησε με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου, Κώστα Χαμπιαούρη, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

«Έχουμε παρατηρήσει ότι ελάχιστοι, μάλλον ουδείς εκπαιδευτικός, αξιοποιεί τις θρησκευτικές αργίες για τον σκοπό για τον οποίο αυτές έχουν θεσπισθεί. Ούτε οι ίδιοι εκκλησιάζονται, ούτε τους μαθητές οδηγούν εις την Εκκλησία κατά τις συγκεκριμένες αυτές ημέρες. Οι ημέρες αυτές χρησιμοποιούνται απλώς ως αργίες», γράφει ο κ.Χρυσόστομος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής.

Οι αργίες, την κατάργηση των οποίων προτείνει η Εκκλησία της Κύπρου είναι: 

  • 13η Νοεμβρίου Ονομαστικής Εορτής του Αρχιεπισκόπου, 
  • 30ή Ιανουαρίου των Τριών Ιεραρχων, 
  • 11η Ιουνίου, 
  • Της Αναλήψεως, 
  • τοπική εορτή

Σε ότι αφορά στην ονομαστική εορτή του Αρχιεπισκόπου, ο κ.Χρυσόστομος, επισημαίνει ότι «ουδέποτε ζητήσαμε όπως τηρείται ως αργία».

Η κατάργηση των αργιών αυτών «θα ωφελήσει καλύτερα τον σκοπό για τον οποίο είχαν θεσπισθεί ως αργίες, γιατί οι εκπαιδευτικοί θα παίρνουν αυτές τις μέρες κάποιους μαθητές, τουλάχιστον, για εκκλησιασμό. Θα δώσει, επίσης, επιπλέον διδακτικό χρόνο στα σχολεία μας», καταλήγει ο Αρχιεπίσκοπος.