O πόλεμος Τραμπ στον Ερντογάν προκαλεί παγκόσμια ανησυχία - Free Sunday
O πόλεμος Τραμπ στον Ερντογάν προκαλεί παγκόσμια ανησυχία
Ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, ως πρωθυπουργός παρουσιάζει το νέο σύμβολο της Τουρκικής Λίρας

O πόλεμος Τραμπ στον Ερντογάν προκαλεί παγκόσμια ανησυχία

Μικρή ανάκαμψη, η οποία όμως δεν κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική σημείωσε η τουρκική λίρα, σήμερα Δευτέρα το πρωί, καθώς ανταλλασσόταν με 6,95 έναντι του δολαρίου, ενώ χθες το βράδυ είχε πέσει στις 7,24 λίρες (7,79 ανά ευρώ)

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι γαμπρός του προέδρου Ερντογάν, έχει προαναγγείλει με δήλωση του στην εφημερίδα Hurriyet ότι «από το πρωί της Δευτέρας οι θεσμοί μας θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα προβούν σε ανακοινώσει προς τις αγορές».

Ο Αλμπαϊράκ διαβεβαίωσε ότι έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο τόσο για τις τράπεζες όσο και για την πραγματική οικονομία συμπεριλαμβανομένων των μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί από τη βουτιά της λίρας.

Αμέσως μετά η εποπτική αρχή των τουρκικών τραπεζών ανακοίνωσε τον περιορισμό των swap με αποτέλεσμα οι απώλειες για τη λίρα να περιοριστούν στα επίπεδα των 6,7-6,8 δολαρίων.

H κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε πως θα παρέχει όλη την ρευστότητα που χρειάζονται οι τράπεζες και πως τα ελάχιστα επιτόκια δανεισμού προς τις τράπεζες για τις εγγυήσεις έναντι των συναλλαγών σε τουρκική λίρα θα αναθεωρηθούν με βάση τον τύπο και την ωρίμανση, δίνοντας έτσι στις τράπεζες ευελιξία στην διαχείριση των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, με τον κανονισμό αυτό η προεξοφλημένη αξία των υφιστάμενων χωρίς επιβάρυνση εγγυήσεων προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 3,8 δισ. τουρκικές λίρες.Παράλληλα, ανακοίνωσε πως τα όρια των καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα που χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για τις συναλλαγές των τραπεζών σε τουρκική λίρα αυξήθηκαν στα 20 δισ. ευρώ, από 7,2 δισ. ευρώ.

Τα υφιστάμενα όρια καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα των τραπεζών που ανέρχονται σε περίπου 50 δισ. δολάρια ΗΠΑ ίσως αυξηθούν και μπορεί να βελτιωθούν οι όροι χρήσης εάν κριθεί απαραίτητο.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε πως οι παραδοσιακές δημοπρασίες repo ή οι δημοπρασίες πώλησης καταθέσεων μπορεί να πραγματοποιηθούν με ωριμάνσεις που δεν ξεπερνούν τις 91 ημέρες. Για τις ημέρες με σχετικά υψηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης, μπορούν να πραγματοποιηθούν περισσότερες από μία δημοπρασίες repo με ωριμάνσεις 6-10 ημερών.

Oι επενδυτές ανησυχούν για το χρέος των των τουρκικών τραπεζών και εταιρειών που ανέρχεται σε 350 δισ. δολάρια  και την ικανότητά αναχρηματοδότησής του.

Ο κ.Ερντογάν σε ομιλία του στην Τραπεζούντα απέδωσε τις εξελίξεις στις ΗΠΑ διακηρύσσοντας ότι η Τουρκία θα απαντήσει «σε όσους κήρυξαν εμπορικό πόλεμο σε όλο τον κόσμο και στην Τουρκία προχωρώντας σε νέες συμμαχίες και σε νέες αγορές».

Στην κρίση στην Τουρκία αποδίδεται και η μεγάλη πτώση που κατέγραψαν οι δείκτες στο χρηματιστήριο στο Τόκιο, καθώς η μαζική ρευστοποίηση νομισμάτων αναδυόμενων οικονομιών και ειδικά η τεράστια πτώση της τουρκικής λίρας έχει θορυβήσει τους επενδυτές, ενώ η άνοδος του γεν, που θεωρείται τοποθέτηση-ασφαλές καταφύγιο όπως και το δολάριο, επιδεινώνει το κλίμα.