H αναστολή παράδοσης των F35, το τρίτο χτύπημα Τραμπ στον Ερντογάν - Free Sunday
H αναστολή παράδοσης των  F35, το τρίτο χτύπημα Τραμπ στον Ερντογάν

H αναστολή παράδοσης των F35, το τρίτο χτύπημα Τραμπ στον Ερντογάν

Περιστοιχιζόμενος από στρατιώτες και υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων, ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε στο στρατόπεδο της 10ης Ορεινής Μεραρχίας, στο Φορτ Ντραμ της Νέας Υόρκης, το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) του οικονομικού έτους 2019, στο οποίο προβλέπεται η προσωρινή αναστολή της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση τις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας, οι οποίες έχουν διαταραχθεί με αφορμή την κράτηση, από τις τουρκικές αρχές, του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Είχε προηγηθεί η αύξηση των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία προς τις ΗΠΑ και οι βολές Ερντογάν προς την Ουάσινγκτον για νομισματικό πόλεμο με αφορμή την βουτιά της τουρκικής λίρας.

Ο νέος αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ, ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θέτει ως βασικό στόχο την ανασυγκρότηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπει την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ευρώπη με στόχο να αποθαρρυνθεί η Ρωσία, την αύξηση των αμυντικών δαπανών και τις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών για τους στρατιωτικούς εδώ και σχεδόν μια δεκαετία

Η "Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας Τζον Μακέιν", φέρει το όνομα του γερουσιαστή από την Αριζόνα Τζον Μακέιν που κρατήθηκε επί χρόνια αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ και ο οποίος έχει επικρίνει κατ' επανάληψη την πολιτική που ακολουθεί ο Τραμπ.