Απόγνωση στην Τουρκία: Συνεχίζεται η κατάρρευση της λίρας - Free Sunday
Απόγνωση στην Τουρκία: Συνεχίζεται η κατάρρευση της λίρας

Απόγνωση στην Τουρκία: Συνεχίζεται η κατάρρευση της λίρας

Ο θετικός αντίκτυπος στην τουρκική αγορά από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας για «γενναία» αύξηση των επιτοκίων δεν κράτησε για πολύ. Η τουρκική λίρα βρίσκεται σε τροχιά υποτίμησης για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, σε μία ένδειξη ότι οι επενδυτές αμφισβητούν τη βούληση και την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις σοβαρότατες οικονομικές προκλήσεις.

Σήμερα το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα, Τρίτη, έως και 1% έναντι του δολαρίου, με traders να αναφέρουν στο Bloomberg ότι οι θέσεις long (αγοράς) που πυροδότησε η αύξηση των επιτοκίων κατά 625 μονάδες βάσης, έχουν πλέον σταματήσει. Αυτή τη στιγμή καταγράφει πτώση 0,5% στις 6,344 λίρες ανά δολάριο.

Η λίρα είναι έτσι και πάλι μεταξύ των μεγάλων ηττημένων στην αγορά συναλλάγματος, ενώ η μεταβλητότητά της το τελευταίο διάστημα είναι υψηλότερη από εκείνη νομισμάτων άλλων αναδυόμενων οικονομιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει εκτιναχθεί κοντά στο 18%, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διογκώνεται συνεχώς, ενώ οι επιχειρήσεις της χώρας έρχονται αντιμέτωπες με μία «τρύπα» ξένου συναλλάγματος ύψους 216 δισ. δολαρίων. Είναι η διαφορά παθητικού και ενεργητικού σε ξένο νόμισμα. Όσο η λίρα υποτιμάται τόσο πιο δυσβάσταχτο γίνεται το χρέος τους σε δολάριο.

Μετά τις δυναμικές πρωτοβουλίες της κεντρικής τράπεζας- κόντρα μάλιστα στις δηλώσεις Ερντογάν περί ανάγκης μείωσης των επιτοκίων- το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα, που αναμένεται να παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη.

Πηγή: naftemporiki.gr