Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ: Θρίαμβος της αποχής και του «ναι» - Free Sunday
Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ: Θρίαμβος της αποχής και του «ναι»

Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ: Θρίαμβος της αποχής και του «ναι»

Μπορεί οι εννέα στους δέκα πολίτες της ΠΓΔΜ που προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα για το δημοψήφιμα για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών να τάχθηκαν με το στρατόπεδο του «ναι», ωστόσο η εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή ουσιαστικά δεν νομιμοποιεί το αποτέλεσμα, δίνοντας ισχυρά επιχειρήματα στους πολέμιους της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 83% των ψήφων υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκε το 91,26% των ψηφισάντων, ενώ το «όχι» συγκέντρωσε μόλις το 5,82%. Σημειώνεται, δε, ότι το «ναι» επικράτησε σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

Ωστόσο, νικητής της εκλογικής αναμέτρησης είναι εμφανέστατα η αποψή, την οποία προώθησε ως στρατηγική η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ και φαίνεται ότι απέδωσε τα μάλλα, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα η συμμετοχή ανήλθε στο 36,04%, κάτω από το όριο που προβλέπει το Σύνταγμα ώστε η ψηφοφορία να είναι έγκυρη.

Στις κάλπες προσήλθαν σχεδόν 623 χιλιάδες ψηφοφόροι, τη στιγμή που χρειάζονταν τουλάχιστον 900.000 άτομα για να θεωρείται το δημοψήφισμα δεσμευτικό.

Επικοινωνία Ζάεφ-Τσίπρα

Σημειώνεται ότι μετά τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, τον οποίο, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, και επαίνεσε για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Θριαμβολογίες της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του αντιπολίτευόμενου VMRP-DPMNE, Χριστιάν Μιτσκόσκι, εμφανώς ικανοποιημένος από τις εξελίξεις, τόνισε ότι οι πολίτες που καταψήφισαν την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και όσοι απείχαν από το δημοψήφισμα, έστειλαν ηχηρό μήνυμα. Ο Μιτσκόσκι υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν «ήττα, όχι μόνο για τη συμφωνία, αλλά και για την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης», ενώ σήκωσε το γάντι που το πέταξε ο Ζάεφ, με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να ετοιμάζεται για κάλπες αλλά για «πολιτική συνταξιοδότηση».