Διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ, χωρίς συνταγματική αναθεώρηση ξεκινούν τα Σκόπια - Free Sunday
Διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ, χωρίς συνταγματική αναθεώρηση ξεκινούν τα Σκόπια

Διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ, χωρίς συνταγματική αναθεώρηση ξεκινούν τα Σκόπια

Την επίσημη έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το ΝΑΤΟ, στην έδρα της βορειοατλαντικής συμμαχίας, στις 18 και 19 Οκτωβρίου, ανακοίνωσαν στα Σκόπια, η υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερνίτσκα και ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Με αυτό γίνεται πραγματικότητα ο στρατηγικός μας στόχος, η ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, που εγγυάται τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την διατήρηση των συνόρων και τη διαφύλαξη της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η ένταξη μας στο NATO, είναι μια βασική προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη, τις ξένες επενδύσεις, τις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και την ευημερία», σημείωσε η κ.Σεκερίνσκα ενώ ο κ.Ντιμιτρόφ προσέθεσε ότι «μετά από 27 στείρα χρόνια, καιρός είναι να κλείσει το παλαιό κεφάλαιο και να ανοίξει ένα νέο, που θα συμβάλει στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια».

«Δεν πρέπει να δραπετεύσουμε από τις ευθύνες μας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος πατριωτισμός από την ευθύνη και το όραμα για το μέλλον. Το κάναμε ως κυβέρνηση, ξεκινήσαμε τις συνταγματικές αλλαγές που βρίσκονται στο πλαίσιο μιας επιτυχημένης διαδικασίας, τώρα όλα βρίσκονται στα χέρια των βουλευτών», προσέθεσε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Στο κοινοβούλιο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπου για δεύτερη ημέρα συζητήθηκε η κυβερνητική πρόταση για τις συνταγματικές αλλαγές εφαρμογής της Συνθήκης των Πρεσπών, «δεν βγήκε λευκός καπνός». Η συζήτηση συνεχίζεται για τρίτη ημέρα στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης ενώ εντείνονται και οι διεθνείς πιέσεις προς το VMRO της αντιπολίτευσης, που αρνείται να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.