Πούτιν: Το Ισλαμικό Κράτος κρατάει 700 ομήρους στη Συρία σε περιοχή που ελέγχουν οι ΗΠΑ - Free Sunday
Πούτιν: Το Ισλαμικό Κράτος κρατάει 700 ομήρους στη Συρία σε περιοχή που ελέγχουν οι ΗΠΑ

Πούτιν: Το Ισλαμικό Κράτος κρατάει 700 ομήρους στη Συρία σε περιοχή που ελέγχουν οι ΗΠΑ

Το Ισλαμικό Κράτος κρατάει 700 ομήρους σε περιοχές της Συρίας οι οποίες ελέγχονται από δυνάμεις που έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κανείς δε γνωρίζει τι συμβαίνει στην αριστερή όχθη του Ευφράτη η οποία βρίσκεται υπό την προστασία των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι ορισμένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους διατηρούν παρουσία εκεί.

Το Ισλαμικό Κράτος κρατάει 700 ομήρους, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτών, σε περιοχές της Συρίας τον έλεγχο των οποίων έχουν δυνάμεις που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, ανέφερε ο Πούτιν.

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα στην περιοχή. Τώρα βλέπουμε τι συμβαίνει στην αριστερή όχθη του Ευφράτη, οι εταίροι μας το γνωρίζουν αυτό. Η περιοχή αυτή είναι υπό την προστασία των Αμερικανών μας εταίρων, εκεί βασίζονται στις κουρδικές ένοπλες δυνάμεις. Προφανώς, όμως, δεν τα κατάφεραν, μέλη του ISIS παραμένουν σε αρκετούς οικισμούς», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας της Διεθνούς Λέσχης «Βαλντάι», στο Σότσι.

Ο Ρώσος πρόεδρος συμπλήρωσε ότι πρόσφατα το Ισλαμικό Κράτος έχει αρχίσει να επεκτείνει την παρουσία του, έχοντας πάρει 130 οικογένειες ομήρους, που είναι σχεδόν 700 άνθρωποι.

«Αυτοί (σ.σ. οι τρομοκράτες) θέτουν τελεσίγραφα και ορισμένες απαιτήσεις και προειδοποιούσαν ότι εάν τα τελεσίγραφα δεν ικανοποιηθούν, θα πυροβολούν 10 ανθρώπους κάθε μέρα. Προχτές εκτέλεσαν 10 ανθρώπους», τόνισε ο Πούτιν.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι αρκετοί πολίτες από τις ΗΠΑ και (ορισμένες) ευρωπαϊκές χώρες κρατούνται επίσης όμηροι (από το Ισλαμικό Κράτος)», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μιλώντας για την κατάσταση στη Συρία, ο Πούτιν επισήμανε ότι η δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης είναι ακόμη σε εξέλιξη. Ευχαρίστησε την Τουρκία για τη βοήθεια στην επίλυση της συριακής κρίσης, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο Ιντλίμπ.

«Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, έχουμε απελευθερώσει σχεδόν το 95% των εδαφών της Συρίας, αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε διασφαλίσει την κρατική υπόσταση εκεί, έχουμε αποτρέψει την κατάρρευση του κράτους», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Επιπλέον, εξήγησε ότι η Ρωσία είχε προκαλέσει σημαντική ζημιά στους τρομοκράτες της Συρίας. «Έχουμε προκαλέσει τεράστιες ζημιές στους τρομοκράτες (στη Συρία), ένας μεγάλος αριθμός εξαλήφθηκε, ενώ ορισμένοι από αυτούς εγκατέλειψαν τη διεξαγωγή τέτοιων ενεργειών, απλώς άφησαν κάτω τα όπλα, έχασαν την πίστη στις αρχές που συνήθιζαν να θεωρούν αληθείς».

Μιλώντας για τα νέα ρωσικά οπλικά συστήματα, ο Πούτιν δήλωσε πως μέσα στους επόμενους μήνες, η Ρωσία θα μπορεί να αξιοποιήσει το νέο υπερηχητικό όπλο Avangard που θα είναι σε θέση να παρακάμπτει όλα τα υπάρχοντα συστήματα πυραυλικής άμυνας, καθώς θα ελίσσεται στα χαμηλότερα επίπεδα της ατμόσφαιρας.

Ο Πούτιν τόνισε, ακόμα, ότι η Ρωσία έχει ξεπεράσει τους ανταγωνιστές της στη δημιουργία προηγμένων υπερηχητικών όπλων.

«Έχουμε ξεπεράσει σίγουρα όλους τους — ας το πούμε έτσι — εταίρους και ανταγωνιστές μας σε αυτόν τον τομέα. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο γεγονός, οι ειδικοί το καταλαβαίνουν και το αναγνωρίζουν. Κανείς (άλλος) δεν έχει ένα υπερσύγχρονο υπερηχητικό όπλο. Ορισμένοι σχεδιάζουν να κάνουν δοκιμές σε ενάμιση ή δύο χρόνια, εμείς όμως το έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό είναι ένα προηγμένο όπλο υψηλής τεχνολογίας. Υπό αυτή την έννοια νιώθουμε σίγουροι», εξήγησε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Εάν κάποιος επιτεθεί με πυρηνικά στη Ρωσία θα πεθάνει χωρίς να έχει καν χρόνο να μετανοήσει»

Αναφερθείς στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, τόνισε πως δεν περιλαμβάνει προληπτικό χτύπημα, αλλά η Μόσχα είναι αποφασισμένη να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρώτη επίθεση από δυνητικό εχθρό.

«Για το εάν είμαστε έτοιμοι, εάν είμαι έτοιμος, να χρησιμοποιήσω τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένων όπλων μαζικής καταστροφής, για να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας. Θα σας υπενθυμίσω όσα είχα πει ότι κατά την άποψή μας για τη χρήση πυρηνικών όπλων δεν υπάρχει η έννοια προληπτικού χτυπήματος», εξήγησε ο Πούτιν.

«Η άποψή μας είναι μια απάντηση σε ένα προληπτικό χτύπημα. Για όσους γνωρίζουν, δεν υπάρχει λόγος να εξηγήσουμε τι είναι, αλλά για τους μη πληροφορημένους θα το επαναλάβω. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι και θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα μόνο όταν είμαστε βέβαιοι ότι κάποιος, ένας πιθανός εχθρός, χτυπήσει τη Ρωσία, το έδαφός μας», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι ο πιθανός εχθρός «θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα αντίποινα είναι αναπόφευκτα, ότι θα εξοντωθεί. Κι εμείς, τα θύματα της επιθετικότητας, θα πάμε στον παράδεισο ως μάρτυρες, ενώ αυτοί απλώς θα πεθάνουν, επειδή δε θα έχουν καν τον χρόνο να μετανοήσουν».

Τόνισε, παράλληλα, ότι η Ρωσία δε θα ξεκινήσει ποτέ πυρηνικό πόλεμο, καθώς θα οδηγήσει σε παγκόσμια καταστροφή.

πηγή: sputniknews.gr