O αρχηγός της ΚΥΠ επί Γκρούεφσκι στα Σκόπια ενορχήστρωσε το ΝΑΙ των 8 του VMRO - Free Sunday
O αρχηγός της ΚΥΠ επί Γκρούεφσκι στα Σκόπια ενορχήστρωσε το ΝΑΙ των 8 του VMRO

O αρχηγός της ΚΥΠ επί Γκρούεφσκι στα Σκόπια ενορχήστρωσε το ΝΑΙ των 8 του VMRO

Στον Σάσο Μιγιάλκοφ, εξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής της Ασφάλειας και της Αντικατασκοπίας της χώρας, καταλογίζει το VMRO-DPMNE την ευθύνη για τον συντονισμό της επιχείρησης στο πλαίσιο της οποίας βρέθηκαν οι οκτώ βουλευτές του κόμματος που ψήφισαν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών.

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το “αντάλλαγμα” ήταν να του δοθεί αμνηστία για όσα κατηγορείται πως έπραξε την εποχή της παντοδυναμίας του επί κυβερνήσεων Γκρούεφσκι.

Ο Μιγιάλκοφ τοποθετήθηκε δημόσια στα ΜΜΕ την υποστήριξή του προς την “Συμφωνία των Πρεσπών” και υπέρ της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας της χώρας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και κατηγόρησε τον πρόεδρο του VMRO, Κριστιάν Μίτσκοσκι, ότι με τις επιλογές του αμφισβητεί και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και του κόμματος.

Το ερώτημα που πλέον τίθεται είναι, αν θα τύχει της ευνοϊκής αντιμετώπισης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο της διαδικασίας “συμφιλίωσης” ή θα καταλήξει στη φυλακή όπως πολλοί πρώην αξιωματούχοι της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο Μιγιάλκοφ ήταν ουσιαστικά το πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης του πρώην πρωθυπουργού Γκρούεφσκι, που για περισσότερα απο δέκα χρόνια κινούσε τα νήματα και μέσα στο VMRO-DPMNE. Κατηγορείται ως το πρόσωπο που είχε ενορχηστρώσει τις παράνομες, μαζικές παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών πολιτών της χώρας, που ουσιαστικά οδήγησε στην αποκαθήλωση του Γκρούεφσκι.

Το 2015 ο σημερινός πρωθυπουργός Ζάεφ, είχε καταγγείλει πως οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, κατόπιν εντολής των Γκρούεφσκι και Μιγιάλκοφ, παρακολουθούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις τηλεφωνικές συνομιλίες τουλάχιστον 20.000 πολιτών, μεταξύ αυτών του ίδιου, αρχηγών των αλβανικών κομμάτων, προσώπων από το δημόσιο βίο της χώρας, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, αλλά και κορυφαίων υπουργών της τότε κυβέρνησης