Εγκρίθηκε το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση - Free Sunday
Εγκρίθηκε το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τη σύνοδο στο Μαρακές

Εγκρίθηκε το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση

«Nα μην υποκύψουν στον φόβο ή στα ψευδή αφηγήματα» για τη μετανάστευση κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, λίγο πριν ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου Νάσερ Μπουρίτα, ως οικοδεσπότης της διάσκεψης του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, ανακοίνωσε την επίσημη έγκριση του από τις 150 χώρες που συμμετείχαν.

Μιλώντας κατά την έναρξη των συζητήσεων, ο κ.Γκουτιέρες κατήγγειλε τα «πολυάριθμα ψέματα» αναφορικά με ένα κείμενο το οποίο έχει προκαλέσει τις επικρίσεις εθνικιστών και υποστηρικτών του κλεισίματος των συνόρων.

Από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ, σχεδόν 160 είχε ανακοινωθεί πως θα ήταν παρούσες στο Μαρακές, με περίπου 100 εξ αυτών να εκπροσωπούνται από αρχηγούς κρατών, αρχηγούς κυβερνήσεων ή υπουργούς. Μέχρι στιγμής, δεν έχει έχιε επιβεβαιωθεί ο ακριβής αριθμός και δεν είχε εκδοθεί οποιοσδήποτε επίσημος κατάλογος.

Η διάσκεψη του Μαρακές επρόκειτο να είναι ένας καθαρά τυπικός σταθμός σ’ αυτή τη διαδικασία, όμως επειδή το θέμα απελευθερώνει πάθη, περίπου 15 χώρες ανακοίνωσαν πως αποσύρονται από το σύμφωνο ή πως παγώνουν την απόφασή τους γι’ αυτό.

Το Σύμφωνο, το οποίο έχει στόχο την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για μια «ασφαλή, ομαλή και τακτική» μετανάστευση, είναι μη δεσμευτικού χαρακτήρα και καταγράφει κυρίως προτάσεις για να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις μεταναστεύσεις –ανταλλαγές πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης, ενσωμάτωση των μεταναστών ενώ Απαγορεύει τις αυθαίρετες κρατήσεις, καθώς δεν επιτρέπει τις συλλήψεις παρά ως ύστατο μέτρο.

Οι υποστηρικτές των ανθρώπινων δικαιωμάτων το βρίσκουν ανεπαρκές, ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόσβαση των μεταναστών στην ανθρωπιστική αρωγή και στις βασικές υπηρεσίες ή όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζόμενων μεταναστών. Οι επικριτές του θεωρούν ότι ενθαρρύνει ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές.

Το κείμενο αυτό θα επικυρωθεί στις 19 Δεκεμβρίου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.