Η Αλβανία σε πολιτική αναταραχή - Free Sunday
Η Αλβανία σε πολιτική αναταραχή

Η Αλβανία σε πολιτική αναταραχή

Την πρόθεση τους να ακολουθήσουν την απόφαση των 43 βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, να παραιτηθούν, ανακοίνωσαν και οι 19 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ένταξη (LSI), από το οποίο προέρχεται ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα και πρόεδρος του οποίου είναι η σύζυγος του.

«Έγινε μια πρωτοφανής κίνηση στην ιστορία του πλουραλισμού. Όλη η αντιπολίτευση έχει λάβει απόφαση να υπακούσει στην εντολή των Αλβανών πολιτών, η οποία πήρε τη μορφή της εθνικής διαμαρτυρίας την 16η Φεβρουαρίου. Όλα τα αλλά είναι ανοησίες για να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Η αλήθεια είναι αυτή: Ο Έντι Ράμα δεν είναι πια ο πρωθυπουργός των Αλβανών. Το Κοινοβούλιο δεν είναι νόμιμο», δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα.

Η πολιτική αναταραχή δείχνει να αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση του Εντι Ράμα δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, αν και ο ίδιος διαμηνύει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί

Το «φυτίλι» των διαδηλώσεων είχαν ανάψει οι φοιτητές που είναι στους δρόμους επί σειρά εβδομάδων, με αίτημα τις μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, μεταξύ των οποίων και η πάταξη εκφυλιστικών φαινομένων στα ακαδημαϊκά ιδρύματα ενώ στη συνέχεια μέλη της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να καταλάβουν το πρωθυπουργικό γραφείο.