Βουλή των Κοινοτήτων: «Ναι» σε αναβολή του Brexit, «όχι» δεύτερο δημοψήφισμα - Free Sunday
Βουλή των Κοινοτήτων: «Ναι» σε αναβολή του Brexit, «όχι» δεύτερο δημοψήφισμα

Βουλή των Κοινοτήτων: «Ναι» σε αναβολή του Brexit, «όχι» δεύτερο δημοψήφισμα

Υπέρ της αναβολής του Brexit με ψήφους 412 υπέρ και 202 κατά τάχθηκε η Βουλή των Κοινοτήτων. Η πρόταση που εγκρίθηκε εξουσιοδοτεί τη βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση της διαδικασίας του Άρθρου 50.

Ορίζει επίσης ότι αν η Βουλή επικυρώσει σε μία νέα ψηφοφορία έως την 20ή Μαρτίου τη συμφωνία του Brexit που έχει απορριφθεί σε δύο προηγούμενες ψηφοφορίες, τότε η Τερέζα Μέι θα ζητήσει μία παράταση έως την 30ή Ιουνίου, απλά και μόνο για να περάσει η σχετική νομοθεσία από το βρετανικό κοινοβούλιο.
 
Ενδεχόμενη τρίτη απόρριψη της συμφωνίας θα σημαίνει πιθανότητα μεγαλύτερης διάρκειας αναβολή και συμμετοχή της Βρετανίας στις Ευρωεκλογές.
 
Όσον αφορά τις τροπολογίες:
 
Κατά τη διάρκεια της σημερινή συνεδρίασης, το κοινοβούλιο είπε συντριπτικό «όχι» στη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Στην πρώτη -από τις πολλές που ακολούθησαν- ψηφοφορία των βουλευτών του βρετανικού κοινοβουλίου, η πρόταση για δεύτερο δημοψήφισμα συγκέντρωσε μόλις 85 ψήφους υπέρ και 249 κατά (ήττα για 334 ψήφους).

Στη συνέχεια, στη δεύτερη ψηφοφορία το κοινοβούλιο είπε «όχι» στην παράταση του Brexit έως την 30η του Ιουνίου. Μια πρόταση που μοιάζει με αυτό που λέει η κυβέρνηση, ωστόσο δεν ήταν πρόταση της κυβέρνησης.

Σε αυτή την προτεινόμενη τροπολογία, η οποία προέβλεπε την παράταση του Brexit μόνο έως τις 30 Ιουνίου, το κοινοβούλιο εμφανίστηκε διχασμένο, με 311 βουλευτές ναι λένε «ναι» και 314 να λένε «όχι».

Ακολούθησε και τρίτη ψηφοφορία, με τους βουλευτές να λένε «όχι» με μόλις δύο ψήφους διαφορά (312 έναντι 314) σε τροπολογία που προέβλεπε ότι οι βουλευτές θα έπαιρναν τον έλεγχο του κοινοβουλίου αναφορικά με το Brexit.

Τέλος, σε ακόμα μια ψηφοφορία, οι βουλευτές με μόλις 16 ψήφους (302-318) είπαν άλλο ένα «όχι» σε τροπολογία που είχε προτείνει η αντιπολίτευση και προέβλεπε μεταξύ άλλων «διαφορετική προσέγγιση» του Brexit.

Πηγή: philenews/KYΠΕ