Η μεγάλη αποχή φέρνει Αλβανό πρόεδρο στα Σκόπια - Free Sunday
Η μεγάλη αποχή φέρνει Αλβανό πρόεδρο στα Σκόπια

Η μεγάλη αποχή φέρνει Αλβανό πρόεδρο στα Σκόπια

Με Αλβανό πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα βρεθεί η Βόρεια Μακεδονίας αν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν προσέλθει το 40% των ψηφοφόρων.

Η εξέλιξη δεν αποκλείεται καθώς χθες στον πρώτο γύρο προσήλθε μόλις το 41,78%, το 11% των οποίων (4% στο σύνολο του εκλογικού σώματος) επέλεξε έναν Αλβανό υποψήφιο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνει η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, με καταμετρημένο το 99,69% των ψήφων, ο 56χρονος υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού Στέβο Πεντάροφσκι, πρέσβης της χώρας στο ΝΑΤΟ, συγκεντρώνει ποσοστό 42,84% (323.333 ψήφους), ενώ η 65χρονη υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, καθηγήτρια της νομικής, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αποσπά το 42,24% (318.811 ψήφους), ενώ ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηρίζεται από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA») συγκεντρώνει ποσοστό 10,58% (79.812 ψήφους).

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συνεχάρη τον Στέβο Πεντάροφσκι για την επικράτησή του, έστω με μικρή διαφορά, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διαφορά θα αυξηθεί στον δεύτερο γύρο, καθώς ο Πεντάροφσκι και οι θέσεις και οι απόψεις του είναι προοδευτικές και ενώνουν τον λαό, ενώ η Σιλιάνοφσκα και το VMRO-DPMNE εκφράζουν τη συντήρηση και διχάζουν τους πολίτες.

Ο Στέβο Πεντάροφσκι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα υποστήριξε ότι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών επικράτησε η επιλογή που οραματίζεται και επιθυμεί ο ίδιος, μια κοινωνία για όλους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η επιλογή αυτή θα επιβραβευθεί στον δεύτερο γύρο και πως «θα είναι ο νέος Πρόεδρος της δημοκρατικής, προοδευτικής και ευρωπαϊκής Βόρειας Μακεδονίας».Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι ισχυρίστηκε ότι ο πραγματικός νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και το κόμμα του οποίου ηγείται ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι ο λαός τιμώρησε την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για την άσχημη και αποκαρδιωτική, όπως την χαρακτήρισε, κατάσταση στη χώρα. Ο Μίτσκοσκι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξέφρασε την ικανοποίησή της για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έχει απολέσει τη νομιμοποίησή της και πρέπει να σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών.