Οργή στην Άγκυρα για την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 - Free Sunday
Οργή στην Άγκυρα για την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35

Οργή στην Άγκυρα για την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35

«Άδικη» χαρακτήρισε η τουρκική διπλωματία την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 εξαιτίας της απόφασης της Άγκυρας να αποκτήσει το ρωσικής κατασκευής σύστημα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

«Αυτό το μονομερές μέτρο αντίκειται προς το πνεύμα της συμμαχίας και δεν βασίζεται σε θεμιτούς λόγους (...). Ο αποκλεισμός της Τουρκίας, ενός από τους εταίρους του προγράμματος F-35, είναι άδικος», υποστήριξε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προέτρεψε την Ουάσιγκτον να ανακαλέσει την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε λαθεμένη, ενώ έκρινε ότι θα πλήξει τους στρατηγικούς δεσμούς των δύο κρατών, συμμάχων στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Ως τα τέλη του Μαρτίου του 2020 θα έχει τερματιστεί η συμμετοχή της Τουρκίας

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 καθιστά αδύνατη τη συνεχιζόμενη εμπλοκή της στην παραγωγή των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η αναπληρώτρια υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα προμηθειών, διευκρίνισε στη συνέχεια ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 θα έχει τερματιστεί ως τα τέλη του Μαρτίου του 2020. Η Λορντ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορέσει να καλύψει τα κενά που θα δημιουργήσει ο αποκλεισμός της Άγκυρας από το πρόγραμμα και ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις παραδόσεις των F-35 στα κράτη που έχουν ήδη κάνει παραγγελίες.

«Προχωράμε σε έναν πολύ συντεταγμένο τερματισμό» της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί «τον Μάρτιο του 2020», είπε η Λορντ. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος απέφυγε να σχολιάσει ερωτηθείσα εάν η Άγκυρα θα μπορούσε να επανενταχθεί στο πρόγραμμα εάν δεν εγκαταστήσει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

«Αυτή είναι μια πολύ συγκεκριμένη αντίδραση σε μια συγκεκριμένη ενέργεια», δήλωσε ο Ντέιβιντ Τράκτενμπεργκ, αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τη χάραξη πολιτικής, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική σχέση της με την Τουρκία.