Κύπρος: Η Τουρκία βγάζει για γεωτρήσεις το Γιαβούζ - Free Sunday
Κύπρος: Η Τουρκία βγάζει για γεωτρήσεις το Γιαβούζ

Κύπρος: Η Τουρκία βγάζει για γεωτρήσεις το Γιαβούζ

Στα άκρα οδηγεί την αντιπαράθεση στην ενεργειακή «σκακιέρα» της Κύπρου η Τουρκία, ανακοινώνοντας ότι μέσα σε λίγες ημέρες ξεκινά γεωτρήσεις το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ.

Στην προαναγγελία ότι το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας «Γιαβούζ» ξεκινά γεωτρήσεις σε λίγες ημέρες προέβη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, καθώς επίσης ότι το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» κατεβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα στον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, Μαρία Ζαχαράκη, «Ο Πορθητής συνεχίζει τις έρευνές του και θα παραμείνει εκεί για 1 μήνα ακόμη. Ο Πορθητής αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σε βάθος 5 χιλιάδων μέτρων κάτω από το βυθό της θάλασσας. Το δεύτερο γεωτρύπανό μας ξεκίνησε και έφτασε στον προορισμό του την περασμένη εβδομάδα. Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει τη γεώτρηση και, βάσει της άδειας που έχουν λάβει από την ΤΔΒΚ τα Τουρκικά Πετρέλαια, θα παραμείνει στην Καρπασία για 3 μήνες. Το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός άλλωστε συνεχίζει γύρω από το νησί τις σεισμικές έρευνες. Το άλλο ερευνητικό μας το Ορούτς Ρέις μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του στη Μαύρη Θάλασσα και το Μαρμαρά, θα συνεχίσει τις έρευνές του στη Μεσόγειο. Το Ορούτς Ρέις θα βρίσκεται στην περιοχή τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας σε συνάντηση με Τούρκους δημοσιογράφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από το Γιαβούζ, η Τουρκία εξήγγειλε ότι τον Αύγουστο θα ξεκινήσει εργασίες και το Ορούτς Ρέις (Oruc Reic), το οποίο κατέρχεται στη Μεσόγειο συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, υποβρύχια και drones.

Οπως μεταδίδει το SigmaLive, ο Ντονμέζ δεν επιβεβαίωσε αν ο Πορθητής βρήκε κοίτασμα -σύμφωνα με τις φήμες που είχαν διαρρεύσει προ εβδομάδων- λέγοντας ότι είναι νωρίς ακόμη για οποιαδήποτε ανακοίνωση. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, επιπλέον, δεν απέκλεισε την περίπτωση προβοκάτσιας κατά των τουρκικών γεωτρύπανων μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

«Οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται. Είναι νωρίς να πούμε κάτι από τώρα, επειδή (ο Πορθητής) δεν έχει φτάσει ακόμη το στόχο του. Άλλωστε αν βρεθεί κάτι, θα το ανακοινώσουμε. Οι έρευνες ακόμη συνεχίζονται και ο Πορθητής έχει μάλλον 3-4 εβδομάδες ακόμη δουλειά… Υπάρχει μία οσμή προβοκάτσιας, μας έρχεται κι εμάς», είπε χαρακτηριστικά

Στη συνέχεια χαρακτήρισε τα εντάλματα σύλληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά του προσωπικού των τουρκικών πλοίων ως «βήματα εκφοβισμού», τα οποία, ωστόσο, όπως είπε δεν μπορούν να κάμψουν την Τουρκία ούτε να την αναγκάσουν να σταματήσει.