Διατεθειμένος για επιπλέον εγγυήσεις στους Τουρκοκύπριους εμφανίζεται ο Αναστασιάδης - Free Sunday
Διατεθειμένος για επιπλέον εγγυήσεις στους Τουρκοκύπριους εμφανίζεται ο Αναστασιάδης

Διατεθειμένος για επιπλέον εγγυήσεις στους Τουρκοκύπριους εμφανίζεται ο Αναστασιάδης

Σε απόρριψη της πρότασης των Τουρκοκυπρίων διότι μεταθέτει τον στόχο στην συζήτηση των ενεργειακών ζητημάτων, προχώρησε ι πρόεδρος Αναστασιάδης σε επιστολή του

αλλά η επανάκαμψη σε δομημένες συνομιλίες για συνολική επίλυση του προς τον ΟΗΕ και ΕΕ, η οποία διαβιβάστηκε χθες Δευτέρα.

Σε ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει ότι η επιστολή διαβιβάστηκε προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και την Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι ενώ κοινοποιήθηκε και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με το Sigmalive, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία το ζήτημα του φυσικού πλούτου θεωρείτο και είναι λυμένο, καταγράφει μία προς μία τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν επί του θέματος, προσθέτοντας στη λίστα και την πρόσφατη ψήφιση ψήφιση από την Κυπριακή Δημοκρατία της νομοθεσίας για το εθνικό ταμείο υδρογονανθράκων το οποίο, με βάσει τους κανονισμούς λειτουργίας θα διασφαλίζει το μερίδιο της Τ/κ κοινότητας και το οποίο δεν επιτρέπει κατασπατάληση του φυσικού πλούτου ενώ προαναγγέλλει ότι στο πλαίσιο ουσιωδών συνομιλιών για συνολική επίλυση είναι έτοιμος να υιοθετήσει πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες που να απαντούν στα όσα η Τ/κ εγείρει ως ανησυχίες.

Από την επιστολή προκύπτει πως δεν υπάρχει θέμα ξεχωριστού κεφαλαίου συζητήσεων για το φυσικό αέριο, αλλά ως μέρος των όσων συζητούνται στο πλαίσιο της διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών. Γι αυτό και γίνεται εντός του κειμένου αναφορά στα έξι σημεία του Πλαισίου Γκουτέρες τα οποία, όπως ο ίδιος είχε κρίνει, αποτελούν και τους πυλώνες που μπορούν να οδηγήσουν σε στρατηγική συμφωνία.

Η επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί θα είναι άτυπη και θα γίνει την Παρασκευή, 9 Αυγούστου, στις 10.30πμ, περίπου 6 μηνες μετά από τη συνάντηση της 26ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, ο τόπος της συνάντηση στην οποία είχαν συμφωνήσει κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνίας τις προηγούμενες ημέρες, θα οριστικοποιηθεί κατόπιν διαβούλευσης με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο,Ελίζαμπεθ Σπέχαρ μόλις επιστρέψει από την Νέα Υόρκη.