Ένα χρόνο μετά, τα αίτια της κατάρρευσης της γέφυρας στη Γένοβα παραμένουν αδιευκρίνιστα - Free Sunday
Ένα χρόνο μετά, τα αίτια της κατάρρευσης της γέφυρας στη Γένοβα παραμένουν αδιευκρίνιστα

Ένα χρόνο μετά, τα αίτια της κατάρρευσης της γέφυρας στη Γένοβα παραμένουν αδιευκρίνιστα

Αδιευκρίνιστα παραμένουν ακόμη και σήμερα, που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το μοιραίο γεγονός, τα αίτια της κατάρρευσης της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα της Βόρειας Ιταλίας.

Ήταν 14 Αυγούστου 2018 που στις 11:36 το πρωί τοπική ώρα, μέσα στην ομίχλη που επικρατούσε εκείνη την ημέρα, ένα τμήμα μήκους 200 μέτρων της γέφυρας κατέρρευσε, παρασέρνοντας τα οχήματα που την διέσχιζαν εκείνη την ώρα, ενώ τεράστια κομμάτια τσιμέντου και μετάλλων έπεσαν από ύψος 50 μέτρων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 43 άνθρωποι και να μείνουν άστεγοι 600.

Τα αίτια της κατάρρευσης βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση, αλλά το κυβερνών Κίνημα των 5 Αστέρων κατηγόρησε τον όμιλο υποδομών Atlantia, που είναι η μεγαλύτερη στην Ιταλία εταιρία διαχείρισης σταθμών διοδίων, ότι παραμέλησε τη συντήρηση της γέφυρας, μια κατηγορία που ο ίδιος ο όμιλος αρνείται.

Η Atlantia ελέγχεται από την οικογένεια Μπένετον, διάσημη για την αλυσίδα λιανικής πώλησης ενδυμάτων.

Η κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι που χτίστηκε το 1967, ήταν μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές υποδομών στη σύγχρονη ιταλική ιστορία και ανέδειξε την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υποδομές στη χώρα.

Παρά την πολιτική κρίση στη Ρώμη, ο πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, οι ηγέτες των κυβερνητικών κομμάτων, Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας και Λουίτζι ντι Μάιο του Κινήματος των 5 Αστέρων - καθώς και άλλοι πολιτικοί παράγοντες συγκεντρώθηκαν για μια λειτουργία στο σημείο της τραγωδίας, που πραγματοποιήθηκε σε μια κατεστραμμένη αποθήκη δίπλα στα χαλάσματα που έχουν απομείνει από την κατεδαφισμένη πλέον γέφυρα.

Οι αρχές της Γένοβας επέλεξαν ένα σχέδιο του πιο διάσημου ιταλού αρχιτέκτονα εν ζωή και Γενοβέζου, του Ρέντσο Πιάνο, για την κατασκευή μιας νέας γέφυρας που θα αντικαταστήσει τη γέφυρα Μοράντι. Ο Πιάνο μεταξύ άλλων έχει σχεδιάσει το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, το νέο δικαστικό Μέγαρο της γαλλικής πρωτεύουσας, αλλά και το Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο.