ΗΠΑ: Δικαστικός «πάγος» σε ν/σ που απαγόρευε τις αμβλώσεις - Free Sunday
ΗΠΑ: Δικαστικός «πάγος» σε ν/σ που απαγόρευε τις αμβλώσεις

ΗΠΑ: Δικαστικός «πάγος» σε ν/σ που απαγόρευε τις αμβλώσεις

Προσωρινό φρένο έβαλε Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής στο Μιζούρι στην εφαρμογή νομοθεσίας, η οποία θα απαγόρευε σχεδόν όλες τις αμβλώσεις μετά την 8η εβδομάδα της κύησης και η οποία θα ετίθετο σε ισχύ από σήμερα. Εξαίρεση στη συγκεκριμένη νομοθεσία αποτελούν μόνο περιπτώσεις έκτακτης ιατρικής ανάγκης.

Ο δικαστής Χάουαρντ Σαξ εκτίμησε ότι η νομοθεσία αντιτίθεται στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η οποία διασφαλίζει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση για όσο διάστημα το έμβρυο «δεν μπορεί να μπορεί να ζήσει» εκτός μήτρας, δηλαδή περίπου την 24η εβδομάδα κύησης.

Ωστόσο ο δικαστής επέτρεψε να τεθούν σε ισχύ τα άρθρα του νομοσχεδίου που απαγορεύουν τις αμβλώσεις με βάση το φύλο του παιδιού, το χρώμα του δέρματός τους ή τις περιπτώσεις που το έμβρυο διαγιγνώσκεται ότι πάσχει από τρισωμία 21.

Η οργάνωση Planned Parenthood, που είχε προσφύγει δικαστικά εναντίον του νομοσχεδίου και η οποία διαχειρίζεται τη μοναδική κλινική όπου γίνονται αμβλώσεις στο Μιζούρι, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του δικαστηρίου.

Πολλές πολιτείες των ΗΠΑ κινούνται εναντίον του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, υιοθετώντας πολύ περιοριστικά νομοσχέδια, εναντίον των οποίων προσφεύγουν δικαστικά πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Απώτερος στόχος των πολιτειών αυτών είναι το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου πλέον η πλειοψηφία των δικαστών είναι συντηρητικοί, με την ελπίδα αυτό να λάβει μια απόφαση που θα ανατρέπει αυτή της εμβληματικής υπόθεσης Ρόου εναντίον Γουέιντ, χάρη στην οποία νομιμοποιήθηκε το 1973 το δικαίωμα στην άμβλωση.

Οι γιατροί που θα κάνουν αμβλώσεις σε γυναίκες που έχουν ξεπεράσει την 8η εβδομάδα της κύησης, κινδυνεύουν με 5 έως 15 χρόνια κάθειρξη, ωστόσο οι γυναίκες δεν θα έχουν νομικές επιπτώσεις.

Πληροοφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ