Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας: Δεν αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές - Free Sunday
Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας: Δεν αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές

Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας: Δεν αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές

Επίθεση στην ΕΕ εξαπέλυσε η Τουρκία και συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών της Άγκυρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος ανέφερε μάλιστα σε συνέντευξή του πως δεν βλέπει καμία αύξηση στις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα αυτή την περίοδο.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε πως όχι μόνο οι προσφυγικές ροές έχουν αυξηθεί αλλά  υπάρχει και μείωση σε σχέση με πέρσι. 

«Το πρώτο οκτάμηνο του έτους οι ροές προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχουν μειωθεί κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι», ανέφερε ο ΥΠΕΣ.

Ο κ. Σοϊλού υποστήριξε πως μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου έχουν πλεύσει προς την χώρα μας 29.025 πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι 30.842 που είχαν επιχειρήσει να φτάσουν στα νησιά το πρώτο οκτάμηνο πέρυσι.

Πάντως στο τηλεγράφημα δεν αναφέρεται στον αν ο ΥΠΕΣ παρέθεσε επιμέρους στοιχεία για το τελευταίο δίμηνο.

Εκτός από την ανύπαρκτη για εκείνον αύξηση στις προσφυγικές ροές, ο  κ. Σοϊλού άφησε αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την συμπαράσταση που προσφέρει στην Ελλάδα.

«Εάν η ΕΕ ήταν εξίσου ανήσυχη για την Τουρκία όσο είναι για την Ελλάδα θα λύναμε ζητήματα και προβλήματα καλύτερα», σχολίασε. Ο Τούρκος υπουργός προσέθεσε πως ο ΟΗΕ παρακολουθεί το ζήτημα «με πολύ περισσότερη προσοχή σε σχέση με την ΕΕ».

Εξέφρασε την λύπη του τις τοποθετήσεις της Κομισιόν, η οποία ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι είναι σε επαφή με την Άγκυρα για να διασφαλιστεί η τήρηση των δεσμεύσεών της όσον αφορά την συμφωνία του 2016.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στα Κέντρα Ταυτοποίησης αλλά και στις δομές φιλοξενίας των νησιών αγγίζουν πλέον τους 24.000, με τη Μόρια να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς εκεί βρίσκονται «εγκλωβισμένα» τουλάχιστον 9.130 άτομα.