Για δεύτερη φορά μέσα στο 2019 στις κάλπες η Ισπανία - Free Sunday
Για δεύτερη φορά μέσα στο 2019 στις κάλπες η Ισπανία

Για δεύτερη φορά μέσα στο 2019 στις κάλπες η Ισπανία

Την διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 10 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας, μετά από την συνάντηση του με τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού κόμματος Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος λίγο νωρίτερα με δήλωση του, είχε παραδεχτεί την αποτυχία του να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο βασιλιάς Φελίπε, δεν έδωσε καν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο δεύτερο κόμμα, του φιλελεύθερους Θιουδαδάνος (Πολίτες), που δεν είχαν ελπίδες να τα καταφέρουν καθώς η χώρα βαδιζει στις τέταρτες εκλογές τα τελευταία τέσσερα χρόνια..

Η δήλωση του κ.Σάντσεθ έχει ως εξής:

Δεν υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να στηρίξει μία κυβέρνηση. Άρα η χώρα πρέπει να διεξάγει νέες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου. Εκτός από τη συντηρητική αντιπολίτευση, οι Ποδέμος είναι το κόμμα της αριστεράς που μας μπλόκαρε, για τέταρτη φορά. Απέτρεψε το σχηματισμό μίας προοδευτικής κυβέρνησης υπό τους Σοσιαλιστές. Τονίζω ότι αυτό έχει γίνει τέσσερις φορές: δύο το 2016 και δύο το 2019.

Στις εκλογές του προηγουμένου Απρίλιο, οι Σοσιαλιστές αναδείχθηκαν πρώτο κόμμα με 123, αλλά απέχουν πολύ από την αυτοδυναμία των 176 εδρών, οι φιλελεύθεροι Θιουδαδάνος, αναδείχθηκαν δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη με 66 έδρες, οι αριστεροί Ποδέμος, πήραν 42, ενώ το δεξιό Βοξ, «εκτοξεύτηκε» στο 10,26% από 0,2% το 2016 και πήρε 24 έδρες.

Δεν είναι λογικό μόνο τα 7 εκατομμύρια που ψήφισαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα να εκπροσωπούνται σε μία προοδευτική κυβέρνηση. Τα 4 εκατομμύρια που ψήφισαν εμάς θα έπρεπε επίσης να εκπροσωπηθούν. Αυτή είναι η θέση μας. Είναι παράλογο να θέλεις να γίνεις πρωθυπουργός χωρίς παραχωρήσεις, δήλωσε ο ηγέτης των Ποδέμος Πάμπλο Ιγκλέσιας 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δυνάμεις των κομμάτων δε θα διαφοροποιηθούν δραματικά μετά τις νέες εκλογές αν και προβλέπεται άνοδος του Λαϊκού Κόμματος, που στις εκλογές του Απριλίου, σημείωσαν το χαμηλότερο αποτέλεσμα τους.

Οι Σοσιαλιστές αναμένεται να βγουν ενισχυμένοι από την εκλογική μάχη και θα χρειάζονται λιγότερες έδρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, γεγονός που θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις της επόμενης ημέρας