Νίκη χωρίς αυτοδυναμία για τους Σοσιαλιστές στην Πορτογαλία - Free Sunday
Νίκη χωρίς αυτοδυναμία για τους Σοσιαλιστές στην Πορτογαλία

Νίκη χωρίς αυτοδυναμία για τους Σοσιαλιστές στην Πορτογαλία

Δέκα έδρες χρειάζεται στην Πορτογαλία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο που προέκυψε από τις χθεσινές εκλογές.

Οι Σοσιαλιστές πήραν περίπου 37% και 106 έδρες στο νέο κοινοβούλιο, επενδύοντας στην επιτυχία για μία σταθερά αναπτυσσόμενη οικονομία και στις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας.

“Δύο είναι τα πολιτικά συμπεράσματα. Το πρώτο ότι οι Πορτογάλοι θέλουν μία νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση ικανή να κυβερνήσει με σταθερότητα στην επόμενη θητεία. Το δεύτερο, ότι στους Πορτογάλους άρεσε η προηγούμενη συμφωνία, όντως. Άρεσε πραγματικά στους Πορτογάλους και θέλουν να συνεχιστεί”, ανέφερε σε ανάρτηση του ο κ.Κόστα.

Η συμφωνία στην οποία αναφέρεται ο κ.Κόστα, ήταν η κυβέρνηση συνασπισμού του 2015 με το Αριστερό Μπλοκ και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Το πείραμα φαίνεται ότι πέτυχε, αφού οι κεντροδεξιοί Σοσιαλδημοκράτες (PSD) ήρθαν δεύτεροι με ποσοστό περίπου 30%.

"Οι Σοσιαλδημοκράτες ουσιαστικά έλαβαν το ίδιο αποτέλεσμα με το 2015. Αν σκεφτούμε ότι τότε λάβαμε 38% και ήμασταν μέρος συνασπισμού όπου το άλλο κόμμα έλαβε μόλις 8%, το αποτέλεσμα για εμάς είναι περίπου το ίδιο", δήλωσε ο επικεφαλής Σοσιαλδημοκρατών, Ρούι Ρίο.

Το οικολογικό κόμμα PAN αύξησε την επιρροή του, ενισχυμένο από το παγκόσμιο κίνημα κατά της κλιματικής αλλαγής ενώ για πρώτη φορά μετά την πτώση της δικτατορίας το 1974, έδρα εξέλεξε και το ακροδεξιό κόμμα Chega.