Ο Τραμπ παγώνει κάθε συζήτηση για τις κυρώσεις στην Τουρκία περιμένοντας τον ΅Ερντογάν - Free Sunday
Ο Τραμπ παγώνει κάθε συζήτηση για τις κυρώσεις στην Τουρκία περιμένοντας τον ΅Ερντογάν

Ο Τραμπ παγώνει κάθε συζήτηση για τις κυρώσεις στην Τουρκία περιμένοντας τον ΅Ερντογάν

Σε χρόνο μετά την συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, τοποθετήθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Τζιμ Ρίις για το νομοσχέδιο που κατέθεσαν οι γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκραχαμ και Κρις Βαν Χόλεν, το οποίο προτείνει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αναφορικά με την επέμβαση στη Βόρεια Συρία.

«Δε νομίζω είναι καλή ιδέα να έχουμε ακρόαση για το νομοσχέδιο, ενόσω ο Ερντογάν θα είναι εδώ», είπε σε δηλώσεις του προς το Politico, o Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Αϊόβα και πρόεδρος της επιτροπή, Τζίμι Ρίις, ενώ ο επικεφαλής της μειοψηφίας των δημοκρατικών στην Επιτροπή, γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, δήλωσε επίσης στο Politico πως έλπιζε ότι θα οριζόταν ημερομηνία συζήτησης του νομοσχεδίου και ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.

Οι προτείνοντες γερουσιαστές είναι ανάμεσα σε εκείνα που διαμαρτυρήθηκαν εντονότερα για την προεδρική απόφαση να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα που ήταν ανεπτυγμένα σε διάφορες περιοχές της Συρίας, στην οποία πολλοί είδαν την εγκατάλειψη των Κούρδων μαχητών που πολέμησαν για χρόνια στο πλευρό των ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚΙΛ).

«Τηρώντας αυτή τη θέση, ζητούμε η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για επιβάλλει την εφαρμογή της συμφωνίας της 17ης Οκτωβρίου με σκληρές οικονομικές κυρώσεις» σε περίπτωση αθέτησής της, πρόσθεσαν οι γερουσιαστές, διαμηνύοντας πως θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την έγκριση από το Κογκρέσο σχεδίου νόμου που προβλέπει τέτοιες κυρώσεις.

Η συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν στο Λευκό Οίκο έχει προγραμματιστεί για τις 13 Νοεμβρίου και ο γερουσιαστής Μενέντεζ, μιλώντας την Τρίτη στην ολομέλεια της Γερουσίας είχε ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο να ακυρώσει την πρόσκληση.

Προχθές, Τρίτη το πρακτορείο Bloomberg είχε μεταδώσει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι αντίθετο με την προώθηση στη Γερουσία και των νομοσχεδίων για τις κυρώσεις και την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.