Τουλάχιστον 13 νεκροί από τον σεισμό στην Αλβανία - Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στα Τίρανα - Free Sunday
Τουλάχιστον 13 νεκροί από τον σεισμό στην Αλβανία - Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στα Τίρανα

Τουλάχιστον 13 νεκροί από τον σεισμό στην Αλβανία - Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στα Τίρανα

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 600 προσήλθαν σε νοσοκομεία με τραυματισμούς μετά τον τον ισχυρό σεισμό 6,4 βαθμών που έπληξε την Αλβανία τα ξημερώματα της Τρίτης. 

«Έχουμε θύματα. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στις πληγείσες περιοχές» έγραψε στο Twitter o πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

 

 

Το ένα από τα θύματα, ένας 50χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του καθώς μέσα στον πανικό του πήδησε από κτίριο όπου βρισκόταν, ενώ το άλλο μία ηλικιωμένη γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί στα ερείπια κατοικίας με το εγγονάκι της.

Ο πρώθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης επικοινώνηαε με τον αλβανό ομόλογο του, στη διάθεση του οποίου έθεσε κάθε δυνατή ελληνική βοήθεια ενώ έδωσε εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος επισκέπεται τα Σκόπια, να μεταβεί και στα Τίρανα.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στην Αδριατική, 34 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων.

Στο Δυρράχιο, η σεισμική δόνηση προκάλεσε την κατάρρευση τουλάχιστον ενός τριώροφου κτιρίου και σοβαρές ζημιές σε ένα άλλο. 

Η υπουργός Υγείας της Αλβανίας, η Ογκέρτα Μαναστερλίου, δήλωσε ότι τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων υπέστησαν ελαφρείς τραυματισμούς, παρουσιάστηκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου των Τιράνων.

Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους εκτιμήθηκε από το EMSC ότι ήταν 5,3 βαθμών.

Ο κύριος σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας (σε απόσταση 400 χλμ.) και το Νόβι Σαντ της Σερβίας (700 χλμ.), σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και μηνύματα που αναρτήθηκαν από χρήστες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην Αλβανία προέρχεται από ένα ρήγμα που δίνει παραδοσιακά μεγάλους σεισμούς, είπε σήμερα μιλώντας στο Open ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή δόνηση αποτελεί συνέχεια του ισχυρού σεισμού που είχε σημειωθεί πριν από δύο μήνες.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής, η Ελλάδα δεν επηρεάζεται σε καμία περίπτωση από το συγκεκριμένο ρήγμα, καθώς διακόπτεται από το ρήγμα της Κορυτσά.

«Εκφράζουμε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας, για τις συνέπειες του σεισμού που έπληξε τη γειτονική μας χώρα» έγραψε συγκεκριμένα σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αλβανικές Αρχές και έχει εκφράσει την ετοιμότητα να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν εν αναμονή του επίσημου αλβανικού αιτήματος.