Αυστραλία: Κάμερες ΑΙ αναγνωρίζουν τους οδηγούς που μιλούν στο κινητό - Free Sunday
Αυστραλία: Κάμερες ΑΙ αναγνωρίζουν τους οδηγούς που μιλούν στο κινητό
NSW

Αυστραλία: Κάμερες ΑΙ αναγνωρίζουν τους οδηγούς που μιλούν στο κινητό

Όσοι χρησιμοποιούν κινητό ενώ οδηγούν στην αυστραλιανή πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας θα έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν κάμερες της Τροχαίας εξοπλισμένες με τεχνητή νοημοσύνη.

Το πρώτο εξάμηνο του 2019, ανακοίνωσε η υπηρεσία Μεταφορών της πολιτείας (ΝSW), το σύστημα αναγνώρισε με επιτυχία 100.000 οδηγούς που χρησιμοποιούσαν παράνομα το κινητό.

Τους τρεις πρώτους μήνες μετά την επίσημη ενεργοποίηση των καμερών την 1η Δεκεμβρίου, οι οδηγοί που παρανομούν θα λαμβάνουν μόνο μια προειδοποιητική επιστολή, ενώ στη συνέχεια θα αρχίσουν να πέφτουν πρόστιμα.

Το σύστημα, που φέρεται να είναι το πρώτο του είδους του στον κόσμο, συλλέγει εικόνες των μπροστινών καθισμάτων του οχήματος, κάτω από οποιοσδήποτε συνθήκες φωτισμού και καιρού, και αναγνωρίζει την παρουσία κινητού στο χέρι του οδηγού.

Αν και η ανακοίνωση της NSW δεν προσφέρει τεχνικές λεπτομέρειες, οι αλγόριθμοι ΑΙ για την αναγνώριση αντικειμένων συνήθως εκπαιδεύονται αναλύοντας μεγάλο αριθμό εικόνων στις οποίες εμφανίζονται τα συγκεκριμένα αντικείμενα.

Η NSW, πάντως, δείχνει να αναγνωρίζει ότι το σύστημα δεν είναι αλάνθαστο: «Οι εικόνες στις οποίες το αυτόματο σύστημα θεωρεί πιθανό να εμφανίζονται οδηγοί που χρησιμοποιούν παρανόμως κινητό τηλέφωνο επιβεβαιώνονται από εξουσιοδοτημένο προσωπικό» διευκρίνισε.

Σε πρώτη φάση, οι κάμερες λειτουργούν σε λίγα σημεία του οδικού δικτύου, μέχρι το 2023 όμως ο αριθμός τους προβλέπεται να αυξηθεί στις 45.